Succéfestival kan läggas ned

Succefestivalen SMÖF i Söderbärke är hotad. En hel del talar för att sista upplagen blir 2018.

– Vi är ganska många nyckelpersoner som börjar bli lite trötta och gamla, säger festivalgeneralen Thomas Husing.

I helgen genomfördes SMÖF i Söderbärke för 13:e gången. Samtliga 2800 biljetter var sålda och 30 svenska bryggerier fanns på plats.

Men risken är att festivalen kommer att läggas ned.

– Det är svårt att få in yngre personer på de tunga uppdragen. Du ser att jag börjar bli gråhårig och vi orkar inte riktigt, säger Thomas Husing.

Definitivt besked ska tas framåt vintern när den här festivalen utvärderats färdigt.

– Inget är bestämt men det finns en del som talar för att vi gör sista festivalen 2018. Jag lägger jättemycket tid på festivalen från augusti och fram till nu, säger Husing.

Det finns till och med en liten plan för den sista festivalen. Tanken är i så fall att flytta den till augusti och göra den till en utomhusfestival på samma område.

– Då skulle vi kunna ta in mer folk och hitta på många fler roliga saker, säger Husing.

Under de 13 åren har massor hänt med festivalen i Söderbärke. Första året hade den 114 gäster och då fanns endast alkoholtillstånd för slutet sällskap.

Längs vägen har festivalen växt rejält, den nya aktivitetshallen bredvid Folkets Hus fanns inte alls från början. När den var byggd användes delar av den och nu är hela hallen festivalyta. Det har också blivit en tradition för SMÖF att brygga en festivalöl och dessutom reser man runt i världen för att brygga öl med pors tillsammans med något bryggeri.

– Jag är nog inte förvaltningstypen utan mer en utvecklare. Och nu går det inte att utveckla mycket mer på den yta vi har, säger Husing.