Stora producenter kritiska mot förslag

Elisabeth Nilsson utredningsförslag får kritik från stora dryckestillverkare som förslaget lämnar utanför.

En rad svenska dryckesproducenter kritiserar förslaget om gårdsförsäljning. Det är kontraproduktivt skriver de.

Förra veckan lämnade utredaren Elisabeth Nilsson in sitt förslag om gårdsförsäljning till regeringen. Ett förslag som hade en begränsning för större producenter.

Nu har ett antal dryckesproducenter, bland dem Jämtlands Bryggeri, skrivit en debattartikel i Dagens Industri där de säger att de visserligen accepterar begränsningar i volym vid köp och krav på någon form av aktivitet i samband med köpet, men …

”Vi blir däremot oerhört förvånade när utredaren föreslår en kraftig begränsning av hur mycket varje företag får producera årligen. Det kommer leda till att flera av de mest framgångsrika och internationellt kända svenska dryckestillverkarna inte kommer få bedriva gårdsförsäljning”, skriver de.

Som en följd av detta hämmas näringen och konkurrensen snedvrids. Ett maxtak för produktion när inköpsmängden redan är begränsad blir ologiskt, menar debattörerna.

De tar även upp sin egen roll som turistmål och säger att gårdsförsäljningen kommer att bidra positivt till besöksnäringen få fler utländska turister att upptäcka Sverige. Att då inte låta de största aktörerna sälja blir då inte heller logiskt.

”Förslaget är inte bara diskriminerande och ett avsteg från av näringsfriheten. I vilken annan bransch skulle man acceptera ett motsvarande produktionstak, utan reaktioner om att det snedvrider konkurrensen? Skulle de vara möjligt i andra snabbväxande branscher så som fintech, energi eller produktion av bilbatterier?”

Anna Wikner, Grundare och VD – Stockholms Bränneri
Anders Thelenius, VD – Jämtlands Bryggeri
Edward Liepe, VD – Saturnus
Dennis Bejedal, Grundare och VD – Norrbottens Destilleri
Henric Molin, Grundare och ägare – Spirit of Hven
Mathias Tönnesson, VD – Purity Distillery

Jonas Larsson, VD – Tevsjö Mill & Distillery

Johan Larsson, VD – Mackmyra
Jon Hillgren, Grundare och VD – Härnö Gin
Henrik Persson, VD – High Coast Distillery
Daniel Gejde, Sälj- och marknadsdirektör – Kiviks Musteri
Kenneth Hoffström, Platschef – Absolut Home

Läs mer här.