Stor prisökning på en pint öl i Storbritannien

Storbritannien har haft de högsta prisökningarna på öl på tio år. En pint ökat med 6,2 procent på två år.

I januari var genomsnittspriset på en pint 3,96 pund, vilket motsvarar drygt 49 kronor. Två år tidigare kostade samma genomsnittliga pint strax över 46 kronor.

– Även om det är nedslående så är det inte någon överraskning att vi ser en av de största prisökningarna på en pint någonsin, säger Nik Antona på Society of Independent Brewers (Siba).

– Pubar hamnat i en tuff ekonomisk situation efter två år med nedstängningar, restriktioner och stängningar, vilket göder problemen.

Han förutspår några svåra år för pubarna och säger att mer stöd krävs för att pubarna ska klara sig.

Priset på en pint på puben har ökat kontinuerligt de senaste tio åren och senaste gången man såg en så här kraftig stegring var mellan 2009 och 2011.

Steve Alton på British Institute of Innkeeping är bekymrad över situationen, men tror att pubarna skulle kunna hjälpa Storbritanniens återhämtning efter pandemin. Men då krävs en insats från politikerna först.

– Vi vill att regeringen ska stödja dem genom att behålla den lägre momssatsen på 12,5 procent för en längre period, minska företagsbeskattningen ännu mer och utöka den differentierade skatten på casköl så att de inkluderar mindre fat.

Läs mer på The Morning Advertiser.