Stene ska njuta av den nya matsalen

Stene Isacsson svarar på våra sommarfrågor. Här på bild tillsammans med Tuva Serck. Foto: Ronny Karlsson.

Stene Isacsson på Zum Franziskaner svarar på våra sommarfrågor. Där berättar han bland annat om sina svenska favoritöl.

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?
– Det har varit tufft med som värst tapp på upp till 95% . Men, som tur var hade vi precis fått klart Bakfickan med en ny bar så vi kunde styra om verksamheten dit. Så vi gjorde stället betydligt mindre och mer personaleffektivt. På det sättet så vi kunde säga upp inhyrd personal och korttidspermittera de fasta. Detta bidrog ju också till att vi fick tid att renovera hela matsalen.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?
– Det blir nog en rätt tuff sommar också för oss framför allt om det fina vädret skall fortsätta. Vi ligger mitt i en byggarbetsplats och får inte ha någon uteservering på Skeppsbron. Gamla stan är helt öde och det mesta på Djurgården med Gröna Lund m.m är stängt så väldigt få människor passerar förbi här.
Det blir alltså mestadels jobb i service för mig för att slippa för stora kostnader. Så det bästa med min sommar blir nog att njuta av hur fin matsalen blev och se fram mot bättre tider. Skall det fortsätta vara så här lugnt så kanske jag hinner med lite mer renoveringsarbeten.
Det bör ju börja ramla på lite i höst om det släpps lite på restriktionerna. Och när sedan nya Guldbron invigs i oktober så då är det skönt om gamla Zumen får glänsa också. Men en vecka på Gotland är i alla fall inplanerad.

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?
– Det är sällan jag går ut nu och om jag gör det blir det oftast en PU på Svejk eller kanske några belgofavoriter hos Jens och inte så mycket svenskt ”hantverksöl”.
Så, från mitt perspektiv får jag nog säga Nynäshamns Landsort Lager. Den är alltid frisk och fin och är vansinnigt väl balanserad. Den har dessutom den den där extra lilla maltigheten som jag älskar.
Men jag drack en Mild från Ocean på Oliver Twist i början av sommaren som var vansinnigt god. Jag fick också äran att servera Snausarves Söirli Dräue i bakfickan i början av året. Den hade en härlig komplexitet väldigt nära de bästa av lambicer och dessutom bra balans där ölet får skina och spela huvudrollen.

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?
– Jag har svårt att tänka mig det även om jag inte är jätteinsatt. Det verkar som att en majoritet av svenskarna fortfarande är övertygade om att vi som befolkning kommer att supa ihjäl oss om Systembolaget skulle tappa sitt monopol. De flesta verkar också väldigt övertygade om att sortimentet skulle bli drastiskt mycket sämre om vi fick fler återförsäljare. Propagandan har fungerat skrämmande väl.

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?
– Oj, Jättesvårt. I princip alla vänner jag inte hunnit med att träffa de senaste åren kanske..
Mina kollegor, delägarna på Zum, gamla musikkompisar, alla bryggare i Belgien som jag inte träffat på flera år nu.
Ett bord för fyra blir i alla fall på tok för snålt för alla jag skulle vilja bjuda…