“Stället där en öl till aldrig är ett dåligt beslut”

Ölställe

Trygg och okonstlad, som om den alltid har funnits där. Med ett ölutbud som spänner över de flesta stilar och ölländer. Här finns alltid något nytt, men också något du inte visste att du har saknat. En pub där den kunniga personalen hellre pratar om öl med dig, än berättar om öl för dig. Veckans ölställe är De Klomp i Linköping.

Runt hörnet från Linköpings resecentrum, och bara några kvarter från Stora torget, ligger den klassiska puben De Klomp. Ett ölställe som sedan 2008 stått stadigt medan ölvärldens trender kommit och gått – och varit en självklarhet för ölälskare sedan innan ordet ”craft” började användas av kreti och pleti av slentrian.

Lokalen har en varm och inbodd känsla, ölpubig på bästa sätt. När man kliver in möts man av mörkt trä, murriga färgval, dov belysning och en rejäl bar som sett tusentals samtal passera och ger ett intryck av att den alltid stått där. Här finns gott om sittplatser i baren, vid matsalsborden och på uteserveringen.

Ölkranarna rymmer ett tvärsnitt av ölvärlden. Belgiskt, brittiskt, tyskt, amerikanskt och lokalt svenskt öl samsas här sida vid sida bland de 32 kranarna. Maltigt, humligt, syrligt – färskt och lagrat öl. Vare sig det är en stout på nitro från Göteborg, en tio år gammal Bigfoot eller gueuze från Cantillon som lockar dig mest bland fatölen så finns det garanterat alltid något som kan få varje ölentusiast att utbrista i ett brett leende hos De Klomp.

Den som vill gräva djupare i ölutbudet kan ta en titt på den långa, men inte överlastade, listan med öl på flaska och burk. Där känns varje öl som att den finns med av en genomtänkt  anledning. Ibland något nytt, ibland något du inte vet att du har saknat. Och den mycket kunniga personalen kan verkligen sin öl, men de pratar hellre om ölen med dig än berättar om öl för dig.

De Klomp är ett ställe där man lätt kan glömma bort vad klockan är. Här finns en känsla av trygghet och kontinuitet – som ett ställe där en öl till aldrig känns som ett dåligt beslut. Något som kan vara vanskligt för den som ändå har en tid att passa. Men om man höjer blicken för en stund och tittar ovanför baren så finns där en snillrik inredningsdetalj – en digital skylt med tidtabell som hjälper alla pendlare och övriga resenärer att komma i tid till perrongen. Perfekt för de gäster som trillat in på en AW men inte vill komma hem för sent till middagen. 

Vill man däremot inte äta middag hemma kan man istället ta en titt på matmenyn. Där finns klassiska ölsnacks, holländska bitterballen, grytor och musslor. Vällagad mat som smakar lika bra en spontan tisdagskväll som efter en lång arbetsvecka, där allt garanterat fungerar bra ihop med öl.

Den här puben är ingen nykomling, ingen uppstickare som ropar för att bli sedd. Det är en plats där människor kan mötas och skåla i hantverksöl, under kravlösa samtal utan ankomsttid.

Någon pratar med bryggaren som står lutad mot bardisken, någon annan bokar om sin tågbiljett efter att ha tagit en extra titt på listan med rariteter från ölkällaren. Ibland känns det nästan som att hela Linköpings ölhistoria passerar genom rummet under en kväll. När man till slut lämnar baren, lite varmare i både kropp och själ, är det svårt att inte känna tacksamhet över att ölställen som De Klomp fortsätter att finnas  – år efter år.


Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.