Spontant i topp på Josefines öllista

SOMMAR 2019

Josefine Törnqvist jobbar på importföretaget Brill men är också grundare av Ölgäris. Här svarar hon på våra sommarfågor.

1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?

– Jag tror att det blir Guinness faktiskt. Den åker ofta på pisk från alla håll men jag gillar den. Bland de nyare i ölsvängen ses den ofta ”som en hel måltid” medan ölentusiasterna menar att den både är ocool och blaskig. Jag gillar också kraftiga Stouts men om jag ska dricka en öl för resten av mitt liv vill jag kunna dricka många av den. Guinness har bra hinkabiltet utan att bli tråkig. Dessutom har den världens lenaste och mysigaste skum!

2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.

3) USA – jag kan ju inte sticka under stolen med att jag fortfarande älskar NEIPA-trenden och då är ju USA det självklara valet.

2) England – bäst på porter och stouts med låg alkoholhalt. Älskar!
1) Belgien – även om jag (tro det eller ej) är lite trött på suröl för tillfället så är ju de belgiska spontanbryggerierna det coolaste ölvärlden har. Belgien förtjänar förstaplatsen!

3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?

– Som drivande i att få ölkulturen i Sverige mer varierad och inkluderande så skulle jag säga bryggerier som har en bra mix i könsfördelningen och där kvinnor/ickebinära har mycket att säga till om. Däribland har vi till exempel Electric Nurse, Hop Notch, Pax Brygghus och Snausarve. Även projekt helt drivna av kvinnor/ickebinära, såsom bryggarteamet Secret Sisters i Malmö och Whippet Labs ”bryggrestaurang” i Stockholm, är sånt jag gärna skulle vilja se mer av.

4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?

– Fyra veckor!!! Det blir bland annat en roadtrip i Norge följt av ett besök på Fäviken – som ju har sin sista säsong. Vansinnigt taggad! Det lär även bli en och annan öl såklart, både i Norge men också på Gotland dit jag åker varje sommar. Älskar att det finns så många bryggerier på den ön.

5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.

– Jag har faktiskt inte varit på så många av de ”roligare” festivalerna i Sverige men jag gillade Stockholm Brewers Festival. I år är planen att besöka både Brewskival och Malmös nya, Great Swedish Beer Festival, och jag har höga förväntningar på båda. Det ska bli riktigt kul.

6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?

– Jag förstår verkligen charmen med gårdsförsäljning. Jag tycker också att det vore asfett att kunna besöka ett bryggeri ute på landsbygden och köpa hem limiterad och superfärsk IPA. Men jag har också, den rätt impopulära, inställningen att det bara är en romantisk dröm. Det är inte så det kommer att se ut i verkligheten. Jag har svårt att se att det här skulle fungera så att det är just de små bryggerierna som blir de stora vinnarna. Dessutom har jag svårt att se en lösning där vi samtidigt kan ha kvar Systembolaget och jag tycker att det vore svintrist om Systembolaget försvann. Försvinner Systembolaget kommer försäljning av öl göras med vinstintresse och det kommer bland annat att göra att ölen blir dyrare och att jättarna tar sig in ännu mer. Jag är inte så sugen på att se jättarna skriva volymavtal med dagligvarubutikerna, likt avtalen som de redan skriver med barer idag, för att konkurrera ut de mindre bryggerierna. Då blir småbryggeriernas kanal helt plötsligt väldigt koncentrerad till den egna försäljningen och några få specialbutiker. Men vem vet, kanske kommer det en magisk lösning där båda världar är möjliga, diskussionen får gärna fortsätta.