SÖ vill bli fler för politisk tyngd

Thomas Lindohf, nyvald ordförande för Svenska Ölfrämjandet.

Det blev ett medlemstapp för Svenska Ölfrämjandet förra verksamhetsåret, men tappet var betydligt beskedligare än nyvalde ordföranden Thomas Lindohf hade fruktat.

Året som gick har varit en besvikelse för många, vilket även stämmer in på Svenska Ölfrämjandet vars mötesverksamhet inte har gått att genomföra på grund av pandemin. Och då har också medlemsantalet minskat. Men det är inte enda förklaringen, enligt Lindohf som blev ordförande vid årsmötet i helgen.

– Vi förlorade en hel del medlemmar när vi höjde medlemsavgiften förra året. Avgiften var inte ekonomiskt hållbar längre, den förutsatte att vår medlemstidning Maltesen till viss del betalades med annonser. Och det har blivit svårare och svårare vilket har lett till att vi gått back de senaste åren, säger han.

– Samtidigt lanserade vi en kampanj på Facebook förra året för att värva medlemmar och den verkar ha gett en viss effekt. Vi har fått in en hel del nya medlemmar som inte har någon koppling till tidigare medlemmar, och många av dem var kvinnor vilket är väldigt positivt.

Målet för Lindohf och resten av styrelsen är nu att försöka öka antalet medlemmar igen, medlemmar som ska ge politiskt tyngd.

– Ambitionen är att växa så att vi blir tillräckligt stora för att politiker ska ta oss på allvar. Det är fortfarande så att när vi kommer till politker mer vår agenda, så är det första de frågar oss hur många medlemmar vi representerar.

Totalt hade Svenska Ölfrämjandet 1807 medlemmar vid årsskiftet och tappet under verksamhetsåret blev 96.

– Det är helt okej med tanke på förutsättningarna, jag är förvånad över att det inte var fler, säger Thomas Lindohf.

Thomas valdes till ordförande efter Bruno Blomqvist, som valt att stiga ner på grund av arbetsbelastningen. Den enda nya i styrelsen var Jonas Lundgren, tidigare skribent på Allt om Öl.

Här är den nya styrelsen i sin helhet.

Ordförande: Tomas Lindohf, Malmö

Vice ordförande: Sten Jarlsgard, Göteborg

Sekreterare: Anders Davidsson, Torslanda

Kassör: Ann-Charlotte Klerstad, Bromma

Ledamöter:

Thomas ”Brevis” Eriksson, Norrköping

Anders Flyckt, Malmö

Mats Waldenström

Marian Boström , Stockholm

Christer Eriksson, Farsta

Henrik Ståhl, Skövde

Jonas Lundgren, Stockholm