Slopat matkrav välkomnas av bryggerier

Nyhet

Regeringsförklaringen 2025 presenterades av statsminister Ulf Kristersson (M). Foto: Riksdagen.

Nu har också statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftat att regeringens ambition är att till sommaren 2026 slopa både matkravet och kravet på sittplatser inomhus vid alkoholservering – något som välkomnas av landets bryggerier. 

”Sverige behöver bli ett friare och enklare land att leva i, både i stan och på landet. Efter succén med gårdsförsäljningen går regeringen vidare med att snabbutreda avskaffandet av det urgamla matkravet liksom kravet på att det måste finnas sittplatser inomhus för att kunna servera ett glas vin utomhus.”

Det står att läsa i Regeringsförklaringen 2025 som presenterades av statsminister Ulf Kristersson (M) tidigare under tisdagen. Redan i helgen berättade socialminister Jakob Forssmed (KD) för Ekot, att beslutet inte heller behöver snabbutredas, såsom det sades i juni. Någon formell utredning behövs inte, istället tas en promemoria med förslagen fram som skickas ut på remiss under hösten, en lagrådsremiss tas fram i början på nästa år och sedan är planen färdig lagstiftning redan till sommaren.

Ett besked som återigen ritar om kartan för landets bryggerier. 

– Det är ett bra och respektfullt beslut som verkligen ligger i tiden. Det innebär stora möjligheter för oss att äntligen kunna öppna, dels taprooms utan att behöva ett stort restaurangkök med personalkostnaderna det innebär. Sedan öppnas förstås dörrarna för lite mer avslappnade ölbarer på annat håll, ett hål i väggen där vi kan servera vår öl med enklare snacks och cool fast food såsom det fungerar i övriga Europa vore passande för Sverige, säger Ayla Yavuzalp, ordförande i branschorganisationen Sveriges Oberoende Bryggerier. 

Hon fortsätter:

– För även om vi oftast ställer mat och öl tillsammans så innebär slopat matkrav nya möjligheter, där ölet på ett annat vis kan vara i det främsta rummet. 

Marcus Hjalmarsson på Brewski håller med. 

– Att matkravet och kravet på sittplatser slopas blir en stor lättnad, det gör att vi kan fokusera mer på ölen och gästernas upplevelse, istället för att behöva lägga resurser på att uppfylla regler som inte alltid passat vår typ av verksamhet. Vi producerar öl och inte mat… Det är öl vi kan. Den här förändringen öppnar upp för fler genuina mötesplatser i Sverige, vilket är kul.

Läs också: 
Regeringen fortsätter lätta på alkohollagarna


Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.