Från latte-liknande ölskum till långsamma trestegsupphällningar – i USA har klassiska serveringstekniker fått nytt liv och blivit ölvärldens stora snackis. Fokus ligger inte längre bara på vilket öl som serveras, utan också på hur det hälls upp i glaset.
Länge handlade fatöl i USA, precis som i Sverige, mest om att det var just fatöl – färskt, kallt och oftast godare än flaskvarianten. Men nu har något förändrats. På flera trendiga amerikanska craft beer-barer är det inte längre vad som serveras som är i fokus, utan hur.
Amerikanska ölfantaster har börjat att upptäcka vad centraleuropéer har vetat i generationer; sättet du häller upp en öl påverkar inte bara hur det ser ut i glaset, utan också ölets smak, arom och munkänsla. Den nyväckta intresset har gjort att allt fler barer installerar tjeckiska Lukr-kranar som ger bättre kontroll över skummet, så att ölets krona ska bli tjockare, fuktigare och mer stabilt.
Den mest omtalade tjeckiska upphällningsstilen är mlíko, ett glas fyllt med enbart tjockt, krämigt skum. Det ser nästan ut som en latte i ett ölglas, vilket gjort det till en Instagramsuccé i USA. Andra varianter är šnyt då halva glaset fylls av skum, samt hladinka, det vanligaste upphällningssättet med några centimeters skumkrona. På Cohesion Brewing i Denver erbjuds alla tre varianterna. Grundaren Eric Larkin berättar i The Drinks Business att amerikaner länge har tyckt att mycket skum är något negativt, men att det nu håller på att ändras.
Bierstadt Lagerhaus var ett av de första ställena i USA som blev känt – inte för hur ölet bryggs, utan för hur det hälls upp. Bryggeriet ligger också i Denver där Great American Beer Festival hålls, och många ölentusiaster som besöker staden under festivalen stannar till för att dricka och fota deras Slow Pour Pils. Ölet serveras i tre långsamma steg för att bygga upp en tät, krämig skumkrona som reser sig högt över glaset utan att rinna över. Upphällningen tar flera minuter och är lika mycket ritual som servering. Bilderna med höga skumtoppar och glänsande glas har fått stor spridning i sociala medier och bidragit till att trenden tagit fart långt utanför Colorado.
I Chicago anordnar Dovetail Brewery temakvällar där samma öl serveras i flera olika stilar; handpumpad på samma sätt som brittisk cask ale, i smala och höga glas som tysk Kölsch eller som i japanska tachinomibarer, där ölet hälls upp rejält kallt i små glas med mycket skum. Jenny Pfafflin på Dovetail, berättar för Vinepair att gästerna ofta blir förvånade över hur mycket serveringsstilen påverkar smak och känsla. För många blir det en aha-upplevelse att samma öl faktiskt kan smaka olika, bara beroende på hur det hälls upp.
The Drinks Business skriver att tjeckiska Lukr sålde ett dussintal kranar när de började exportera till USA för tio år sedan, mest till entusiaster. I dag levererar företaget 1000–2000 kranar om året till amerikanska barer, från hantverksbryggerier till trendiga storstadsbarer. Det verkar alltså som att jänkarna har börjat uppskatta konsten att hälla upp öl på klassiskt vis. Frågan är bara – kommer trenden att nå Sverige också?
–
