”Skåla för hösten i Prag”

Kärleksförklaring

Om du letar dig bortom turistkvarteren, till de angränsande gatorna och kvarteren på andra sidan Karlsbron, så hittar du ölhaken som är undangömda och inte sällan ovälkomnande – men kanske just därför allra mest värda att besöka. Veckans kärleksförklaring går till Prag.

Det finns städer med ölkultur och så finns det Prag. Här är öl inte bara dryck utan en konstant. Den största konstanten av dem alla är Pilsner Urquell – ölet som sedan 1842 bryggs i Plzeň, eller Pilsen, en timmes bilfärd från Prag.

Det första att ha koll på är att när du beställer ”en pilsner” i Prag, då får du Pilsner Urquell. På krogar med andra leverantörer, som Kozel, Budvar eller Staropramen, beställer du inte pilsner, för det begreppet är i stort sett reserverat för PU.

Det andra du måste ha koll på är hur mycket skum du vill ha på din öl. Här serveras ingen öl utan noggrant avvägd skumkrona. Säger du inget blir det en hladinka – den klassiska serveringen med tre fingrars skum. Vill du ha mer skum går det bra, men om du försöker be om mindre riskerar du istället att få en kallt avvisande nick mot dörren.

Sidokranen på öltappen, ofta av märket Lukr, är en av hemligheterna till att den tjeckiska ölkulturen står i en klass för sig. Barmästaren justerar ständigt flödet och vinkeln på ölet för att forma skummet till perfektion. Här är tiden, tålamodet och precisionen bakom ett bra skum minst lika viktigt som själva ölet. Och den som någon gång druckit en perfekt upphälld Pilsner Urquell vet varför. En enda klunk räcker för att känna hur smak, skum, arom, bitterhet och maltighet möts i komplett harmoni. Det är som att dricka själva urformen av öl, den gyllene referenspunkten för allt som kommit efter den allra första batchen upphämtad från de svala källargångarna under bryggeriet i Plzeň.

Men låt oss inte måla upp den tjeckiska huvudstaden som någon ölutopisk dröm. Alla öl är inte fantastiska eller perfekt upphällda i Prag. Långt ifrån. Men det gör inte så mycket, för det tjeckiska ölutbudet har många andra fördelar. Lågt pris, hög hinkabilitet och måttlig alkoholhalt inte minst. Du kan slå dig ner nästan på vilket ölhak som helst, när som helst, från tidig förmiddag till sen kväll och inta öl efter öl i jämn takt och till en billig peng, utan att någonsin bli alltför överförfriskad. Att upptäcka staden till fots eller på cykel, skönt framdriven av en lätt salongsberusning är en oumbärlig del av charmen med en weekend i Prag – förutom att det är en av världens vackraste och mest kulturellt rika städer.

Men var ska man börja då? Ja, egentligen behöver du inte någon lista över ölkrogar. Det räcker gott att vandra mellan stadsdelarna och kliva in där lokalborna sitter. För de mest genuina och trivsammaste ölställena hittar du ofta där turisterna inte finns, och så vill krögarna gärna att det ska förbli.

Ett surmulet bemötande från en servitör, skeptiska blickar från ett gäng stammisar eller ett bord märkt ”endast för lokalbor” är snarare ett gott tecken. Och förklaringen är enkel. För majoriteten av Prags krögare är det inte turisterna, utan kvarterets stammisar, de som kommer varje vecka, år efter år, som håller verksamheten vid liv. På vissa ställen har de gjort det i hundratals år, långt innan någon började dela ut betyg från sin mobil.

Men när du väl fått en sittplats och beställt din första öl utan att skråla eller vifta efter uppmärksamhet och visar en smula tålamod och nyfikenhet, då brukar stämningen vända. Servitören som först verkade ointresserad börjar småprata, någon vid grannbordet höjer sin sejdel till en skål och plötsligt är du med i gemenskapen.

Här är några tips för en ölhelg i den tjeckiska huvudstaden – från de klassiska turisthaken till några av de allra bästa undangömda pärlorna:

Restaurace U Fleků – Prags mest kända och mest turistiga pub. Brygger bara ett öl: den mörka Flekovský Tmavý Ležák med anor från 1499 – maltig, välgjord och värd ett stopp. Slå dig ner på gården för att höra dragspel medan du skålar för hösten i Prag.

Strahov Monastery Brewery – Klosterbryggeri med både mer klassiska lageröl och moderna stilar som IPA och amber. Trångt, livligt och väl värt besöket.

U Hrocha – ”Flodhästen” – Liten mysig kvarterskrog med perfekt upphälld Urquell och kärv personal. Billigt, trångt och genuint – som ett tjeckiskt ölhak ska vara.

Hostinec U Černého Vola – Kozel i glasen och vackra blyinfattade fönster i en slottsliknande lokal med sedvanligt surmulna servitörer. Undvik stammisbordet vid dörren. 

Vinohradský Pivovar – Modernt mikrobryggeri med restaurang och fönster in till bryggeriet. Fyra till fem egna öl på kran, mest lager men även IPA och stout. 

Base Camp – Hemtrevlig butik och bar där hyllorna är fyllda med öl från tjeckiska småbryggerier och internationella Untappd-favoriter. Några väl valda fatöl, brett flaskutbud och avslappnad stämning – drick på plats eller ta med hem.

Gulden Draak Bierhuis – Bra utbud av belgisk öl på fat och flaska – när du behöver ett avbrott från den tjeckiska lagerfloden.

Dagsutflykt: Pilsner Urquell Brewery, Plzeň – En timme från Prag ligger bryggeriet där Pilsner Urquell än idag brygger all öl som de levererar till Prag och resten av världen. Rundturen tar dig genom produktionen och vidare ner i de nio kilometer långa källargångarna. Där väntar höjdpunkten: ett glas ofiltrerad, opastöriserad Pilsner Urquell direkt ur ekfat, så nära det ljusa lagerölets ursprung man kan komma.


Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.