Rekord för monopolet med stängda gränser

Norska Vinmonopolet går mot ett nytt rekordår när pandemin hindrar norrmännen från att åka över gränsen för att köpa alkohol.

Vinmonopolet räknar med att ha sålt 118,5 miljoner när året är slut. Det är en ökning med tre miljoner mot förra året, som även det var ett rekordår.

– Det är nog ett rekord som kommer stå sig väldigt länge. Förmodligen några decennier, om vi kommer över pandemin och samhället kan öppna igen, säger kommunikationschef Jens Nordahl på Vinmonopolet till den norska nyhetsbyrån NTB.

Den främsta orsaken till ökningen är pandemin.

– Coronarrestriktionerna har resulterat i en betydande minskning av gränshandeln och taxfreeförsäljningen, och dessutom har serveringen av nattklubbar minskat under stora delar av året, säger Nordahl.

Att 2021 har högre försäljning än 2020 tror han beror på att pandemin inte påverkade hela 2020.

– Oftast har folk fyra kanaler där de köper vin och sprit: Taxfree, gränshandel, nattliv och Vinmonopolet. När tre av fyra kanaler gått förlorade under stora delar av året är det klart att en del av dessa liter har köpts av oss istället, säger han.

Även om försäljningen av alkohol har ökat kraftigt på Vinmonopolet så behöver det inte innebära att norrmännen dricker mer än vanligt.

– Alla data tyder på att konsumtionen har varit ganska stabil över tid, även under pandemin. Om det sker en förändring i alkoholkonsumtionen sker sannolikt en liten minskning till följd av mindre social aktivitet. Många njuter av alkohol när de är tillsammans med andra, påpekar Nordahl.