Ett litet bryggeri i Minnesota tog i våras hem guld i World Beer Cup – ofta kallad ”ölens OS” – med ett öl som har Sverigekoppling. Ölet Vinter Liv bryggdes ursprungligen i samarbete med svenskbutiken Swedish Kontur Imports i St. Peter, Minnesota.
Paddlefish Brewing, baserat i St. Peter, Minnesota, tog hem förstaplatsen i världens mest prestigefyllda öltävling i kategorin ”Historical Beer” med sin Vinter Liv Scandinavian Raw Ale . Ölet är en tolkning av nordisk gårdsöl och i ölet används bland annat björklöv, enbär och kveik. Det är ett råöl, vilket innebär att det inte kokas – en historisk metod som har använts i delar av Norden, men som idag är nästintill osynlig på den kommersiella marknaden.
Bryggeriet skapade ursprungligen ölet i samarbete med den lokala butiken i St. Peter, Minnesota – Swedish Kontur Imports som specialiserar sig på att marknadsföra svenska varor – inför butikens årliga vinterfirande. Dave Long, ägare av Paddlefish Brewing beskriver hur butiken gett inspiration till ölet:
– Swedish Kontur Imports är en mysig presentbutik i skandinavisk stil här i St. Peter. Den har varit en självklar del av vårt samhälle i årtionden – full av Dalahästar, handvävda linneprodukter och den klassiska nordiska julkänslan. Vi ville skapa ett öl som fångade den där vintriga, nostalgiska stämningen, så föddes Vinter Liv.
Att ett amerikanskt bryggeri vinner guld med en Nordeninspirerad öl som många i Norden knappt hört talas om, säger något om både hantverksölens globalisering och den potential som finns i våra egna, ofta bortglömda, traditioner. Kommersiell öl inspirerad av nordisk gårdsbryggning är fortfarande mycket ovanlig i Norden. Inte minst i Sverige.
– Vi fascinerades av historiska skandinaviska raw ale-bryggtekniker, särskilt idén om råöl som bryggs utan kokning. Det, i kombination med vinterns säsongskänsla och gemenskap, ledde oss till att utforska traditionella ingredienser som enbär och gamla sädessorter. Vi höll det medvetet rustikt och uttrycksfullt, med en mjuk kropp, jordiga kryddor och en gnutta funkighet, säger Dave Long.
Har ni tidigare provat några nordiska eller svenska gårdsöl eller ”raw ales”?
– Vi har hämtat mycket inspiration från skandinaviska bryggtraditioner – särskilt finsk sahti, norsk kveik och moderna tolkningar från Stjørdalsøl-producenter men även Mora Bryggeri i Sverige. Vi har också haft möjlighet att prova några importerade öl och amerikanska varianter som hyllar de nordiska stilarna. Det är en liten värld, men full av smak.
Det är en ganska nischad produkt – har ni planer på att brygga det igen?
– Absolut. Mottagandet har varit fantastiskt, särskilt efter World Beer Cup. Vi planerar att göra Vinter Liv till en mer regelbunden del av vårt sortiment i taproomet från och med sensommaren. Det är tydligt att intresset för dessa stilar växer, och vi är stolta över att vara en del av den utvecklingen.
• Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.
