Portal ska exponera svenskt hantverksöl

Olly Bartlett hälsar på Klas Lindberg på Portal. Foto: Privatbild

Klas Lindberg på Portal Restaurant & Bar i Stockholm drar igång ett nytt spännande projekt som kommer att exponera svenska hantverksbryggerier framöver.

Den här veckan började ett nytt samarbete mellan Portal och Stockholm Brewing. Under två månader ska restaurangen exponera bryggeriet och dess öl på en resa som ska utveckla restaurangen och personalen där.

– Vi började fila på det här under våren och insåg att hela grejen med krog är att knyta kontakter och driva framåt. Att jobba mer och mer med olika leverantörer och inte vara bundna. Det tycker jag är viktigt, säger Klas Lindberg.

Tidigare har Portal haft S:t Erik från Galatea på kranarna, framöver blir det flexiblare. Satsningen med Stockholm Brewing drog igång i måndags och nu är det öl därifrån på de två tapparna.

– Olly Bartlett (Stockholm Brewing) var här och gick igenom utbudet och vi ska åka till dem för att lära oss mer och fördjupa oss. Vi är inte fullärda, det här är utveckling för teamet och det är jätteviktigt för kök och servering att lära sig mer om våra samarbetspartner. Det måste vara kunskapsbaserat hela vägen.

Samarbetet innebär alltså mer än att Portal ska servera Stockholm Brewings öl – förutom den egna utvecklingen blir det också ett flertal event tillsammans med bryggeriet framöver.

– De kommer hit och vi ska jobba fram med ett koncept med x antal rätter som de spikar drycker till. Igen för att komma nära hantverket, det är nåt som gästerna blir mer och mer intresserade av.

Dessutom har Stockholm Brewing tagit fram en egen öl till Portal.

– Ja, den ska vi ha som huvudöl, en lager som har fått lite mer kropp med tio procent havre.

Efter två månader går sen Portal vidare med ett nytt bryggeri. Projektet ska vara under ett år.

– Men vi väntar med att berätta vilket bryggeri det blir sen, just nu håller vi att på att scouta ett tredje. Sverige är ett stort land och vi ska inte vara bekväma och stanna i Stockholm. Det här bygger också nya möjligheter och nätverk och vi hoppas att vi lär oss massor.

Att Klas Lindberg satsar på öl på det här sättet är inte så konstigt. Det hörs nästan på namnet, han delar det med öljournalisten Sanna Lindberg från DN och TV4.

– Jag är gift med henne och hon peppar mig. Jag provar inte lika mycket som henne, men jag har provat ruggigt många öl och jag håller mig väldigt väl uppdaterad om Ölsverige.

– I somras var jag med på Brewskival och det spädde på känslan av att vi är på rätt väg. Jag pratade med bryggarna och såg hantverket mer på djupet och kom fram till att vi måste gå ännu djupare med nya kontakter, nya kompisar och nya idéer.