Packman tar strid för gårdsförsäljningen

Protesterna mot Systembolagets vd Magdalena Gerger fortsätter. Nu är det bryggaren Darren Packman som på Facebook sågar hennes hållning till gårdsförsäljning av öl.

Beernews har skrivit flera artiklar om Magdalena Gergers brev till samtliga riksdagsledamöter, där hon vill få riksdagen att inte tillåta gårdsförsäljning av öl och vin. Brevet har retat upp oppositionen och näringsminister Mikael Damberg har blandats in.

Nu kommer även reaktioner från den svenska bryggarscenen. Darren Packman på Beer Studio i Umeå har skrivit ett långt Facebook-inlägg i form av ett öppet brev till Gerger.

Där förklarar han sin situation och varför gårdsförsäljning är så viktigt.

”Jag vet att du är ivrig att påpeka att Systembolaget har över 1000 produkter från småskaliga lokala producenter som teoretiskt kan beställas till alla butiker i landet. Men vad betyder det för mig? Ja, du har gett oss tillåtelse att sälja vår öl i fyra butiker. Tre i Umeå och en i det lilla samhället Robertsfors där vi i snitt säljer 48 flaskor i månaden.

Vi kan inte sälja vår starköl till någon annan butik i hela landet.

Men ditt erbjudande om att göra vår öl tillgänglig i resten av landet då? Ja, i verkligheten innebär det att vi måste skicka lådor till ert centrala lager i Örebro och med en fraktkostnad på 900 kronor per pall innebär det att den marginal vi kunde ha haft på ölen har försvunnit.

Så även om du ger med ena handen, så tar du väldigt mycket med den andra”, skriver Packman bland annat.

Packman förklarar att han under 20 år i branschen aldrig har haft målet att få folk att dricka mer öl, bara bättre öl. Han är noga med att förklara att han inte alls är emot Systembolaget, men vill ha ett bättre samarbete.

”Bara för att jag säger ja till Systembolaget innebär det inte att du kan ta min uppskattning och använda det emot gårdsförsäljning. Jag tror faktiskt att det finns sätt att ha gårdsförsäljning tillsammans med Systembolaget. I stället för att skapa ett larvigt krig mellan oss borde du låta oss hjälpa till att sprida mer kunskap om ansvarsfullt drickande”.

Här kan du läsa hela hans inlägg.