Ölfyllan ledde till 40 år i Nordkorea

Det finns saker man absolut inte ska göra efter lite för många öl. Gå över gränsen till Nordkorea är ett exempel. Det lärde sig Charles Jenkins den hårda vägen.

Händelsen utspelade sig 1965. Jenkins var soldat och befann sig i Sydkorea. Han ville undvika att bli skickad till Vietnamkriget och funderade på hur han skulle lösa det.

Efter en blöt kväll med alldeles för många öl beslutade han sig för att gå över gränsen till Nordkorea. Planen var att ta sig till den sovjetiska ambassaden, där han skulle söka politisk asyl och sedan räknade han med att bli en del av en fångväxling så att han kunde komma hem till USA igen.

Men så blev det inte alls. I stället hölls han som fånge och tvingades memorera ledarens tser i timmar varje dag. Hans tatuering ”U.S. Army” togs bort utan bedövning och han fick spela västerländsk skurk i nordkoreanska filmer.

Han tror att han behandlades bättre än många andra.

– Men trots det led jag av så mycket kyla, hunger, misshandel och mental tortyr att jag ofta önskade att jag varit död, skrev han i en bok som kom ut 2008, enligt New York Times.

Under tiden i Nordkorea gifte han sig med en japanska och 2002 släpptes de ut ur landet. Han ställdes inför krigsrätt av den amerikanska militären i Japan, men domen för dessertering blev så lindrig som 30 dagar.

Efter fängelsevistelsen levde han sitt liv i Japan. Nyligen gick Charles Jenkins bort, 77 år gammal. Drygt halva livet tillbringade han i Nordkorea.

Han lär ha ångrat de där ölen ganska många gånger…