Nytt bryggverk dubblar Hönsinges produktion

I dagarna installerade Hönsinge Hantwerksbryggeri ett nytt bryggverk som ska dubbla produktionen. Foto: Privat

Det går bra för Hönsinge Hantwerksbryggeri. Sommaren gav rekordförsäljning och byter man bryggverk för att klara produktionen.

Året började inte så bra för Hönsinge, som i likhet med de flesta andra bryggerier åkte på ett kraftigt tapp när covidpandemin bröt ut i Sverige.

– Man kan säga att det minst sagt var skakigt i våras. Restaurangförsäljningen försvann på en natt. Det var hälften av vår försäljning, säger Magnus Servin på Hönsinge.

– Men sen drog försäljningen till Systembolaget igång samtidigt som vi lanserade en ny öl. Sen slog sommaren alla möjliga rekord, vi sålde tre gånger mer på Systembolaget än förra sommaren. Så i slutänden har allt gått bra och vi har inget att klaga på.

För att klara produktionen har Hönsinge dessutom anställt en person i början av sommaren. Totalt är de nu tre personer som jobbar med bryggeriet.

Nu i dagarna har ett nytt bryggverk installerats och med det även flera nya tankar. Magnus Servin berättar att han räknar med en dubblering av produktionen, som låg på 35000 liter innan.

En av de nya tankarna är en trycktank som ska komplettera de övriga och ge möjlighet till nya öltyper. Tidigare har man 15-16 olika öl, alla flaskjästa. Nu kan man slippa det i framtiden för vissa öl.