Nu lämnar Kristian Poppels efter åtta år

Kristian Berntsson börjar på Vega efter åtta år på Poppels. Foto: Ronny Karlsson

Efter åtta år på Poppels backar nu Kristian Berntsson bandet och börjar om igen på ett betydligt mindre bryggeri.

Kristian Berntsson slutar på Poppels i slutet av november och efter en månads ledighet börjar han jobba på Vega i stället.

– Det är inte helt klart vad jag ska göra där, men dels ska jag gå in i bryggningen och tappningen, dels är tanken också att jag ska gå in och stötta i bryggeriets utveckling, säger Kristian.

– De såg en möjlighet att få med nån som är van med en större produktion och som gjort den resan tidigare. För min del innebär det att jag får jobba med produktion på ett annat sätt, det har blivit mycket administration här för mig.

När Kristian kom till Poppels som praktikant för åtta år sen hette det fortfarande Poppelmans. Sen dess har det hänt en del, namnet har ändrats och Poppels har växt till ett av Sveriges största hantverksbryggerier.

– Jag kom in när de varit igång ett halvår med produktionen. Jag gick på utbildningen i Ludvika och gjorde min andra praktik på Poppelmans.

Och redan innan utbildningen var klar fick han jobbet. Sen dess har det gått över åtta år.

– Det mesta jag kan om bryggning och större produktion har jag lärt mig här. Jag har fått ganska mycket frihet och haft stor påverkan på recept och ölen vi gjort. Jag och Daniel Granath har jobbat mycket med produktutveckling, det har varit kul.

– Sen har jag fått jobba med mycket bra folk genom åren. Det är många som gått in på Poppels och lärt sig större produktion innan de gått vidare. Många är kvar i branschen på andra bra bryggerier idag.

Men nu är det alltså Vega som gäller. Ett mindre bryggeri som innebär en viss omställning för Kristian.

– Det blir väldigt annorlunda, det är som att hoppa bakåt sju år volymmässigt. Det ska bli jätteroligt att jobba i en lite mindre skala igen och få vara med på den resa som Vega ska göra.

– Sen ser jag fram emot att jobba med Vegas bryggare, Andreas Ekenvi och Ulf Eriksson, de är väldigt trevliga och kompetenta personer.

Men det blir inte förrän nästa år. Först ska Kristian ha lite ledigt.

– Jag ska vara ledig hela december, hade så mycket sparat, så det ska bli gött med en långsemester efter åtta år här.