Norrlandsbryggeri stänger efter fyra år

Det går inte att driva ett bryggeri i Norrland. Det säger Tommy Eriksson som nu lägger ner sitt South Side Brewing Company.

Det var under 2014 som Tommy och Julie Eriksson startade South Side och inledningsvis levererades det öl till krogar i hemstaden Skellefteå.

Företaget har gått runt, men trots det lägger man ned. Duon anser att det inte går att tjäna pengar med gällande regler för Systembolaget. Det som gäller är att du i det småskaliga sortimentet kan få in din öl på upp till tio bolag inom en radie på 15 mil.

– Inom den radien finns det inte tillräcklig trafik för oss att driva ett professionellt bryggeri. Vi får inte sälja till de andra Systembolags-butikerna, utan får bara finnas med i deras beställningssortiment. Systembolaget tar ingen hänsyn till småbryggerierna i Norrland – alla bryggerier här uppe är dömda, säger Eriksson till tidningen Affärsliv24 VK.

Bryggeriet har producerat runt 40 000 liter öl per år och det har räckt för att gå runt. Men det har inte blivit några pengar över och paret har svårt att se hur det ska bli det framöver. Därför slutar man nu att brygga öl.

– Men visst vill man ha lite lön för mödan också. Vi ville tjäna lite pengar och ha roligt för det vi gör, men nu har vi helt slutat brygga. Det är färdigt, säger Eriksson.

Läs hela artikeln här.