Noisy Bastards gör en bred satsning på öl

Bildspel

Bild 3 av 3

Ayla Yavuzalp och Olle Groth framför konstväggen som skapats av Stefan Thunström och Fredrik Wimmercranz. (Foto: Monica Byström)

 

Bryggeri, ölbutik och hembryggningsbutik. Noisy Bastards satsar på öl på flera olika sätt i en före detta bilhall.

Det är Ayla Yavuzalp och Olle Groth som står bakom satsningen i Sundsvall, där det första ölet kom ut på marknaden före jul.

– Vi släppte en julöl på en lokal rock-klubb och det känns bra att vara igång, säger Ayla Yavuzalp.

Precis som för de flesta andra började det hela med hembryggning hemma på spisen. Sedan ökade intresset och under fjolåret fick de olika idéerna bli verklighet. De säljer bryggprylar och råvaror via nätet, men också i en fysisk butik som ligger tillsammans med övrig verksamhet. Den verksamheten startade precis efter nyår. I lokalen ryms även en butik för öl med låg alkohol.

– Det fanns inget sådant i Sundsvall eller i närheten tidigare så vi ville göra det. I dag har vi 29 olika ölsorter men där ska vi växa, säger Ayla.

Bryggningen sker på ett 150-liters bryggverk och En Annorlunda Julöl var premiärölet. Men det finns planer på att släppa fler sorter under året.

– En vete-IPA och en pale ale är på gång och vi ska också se till att ta fram vår egen folköl. Planen är att brygga öl två gånger i veckan i i början.

Inte minst tack vara ett stort kontaktnät hoppas de båda på att nå ut till många i Sundsvall. Bland annat har de gott om kontakter inom musiken, där Olle spelar i punkbandet Animal Nights.

– Sundsvall är en stark ölstad och det finns gott om hembryggare här, säger Ayla.

Just musiken kan också bli en del av deras framtida satsningar i lokalen.

– Vi hoppas på att kunna ha slutna sällskap här och servera öl, och då gärna också fixa med livespelningar.

Precis som de flesta andra bryggerier finns också ett annat mål.

– Klart att vi vill ha in våra öl på Systembolaget. Vi tittar på det och hoppas att det löser sig också ganska snart, säger Ayla.