Nicolai siktar högt med sitt bryggeri

Bildspel

Bild 1 av 5

Nicolai Gyllström har ett bryggverk som kan klara av 1,5 miljoner liter öl per år.

Den egna produktionen ska ökas rejält. Men även kontraktsbryggning är intressant för Råå Bryggeri.

– Vi är bara i starten och går på sparlåga än så länge, säger grundaren Nicolai Gyllström.

Gyllström bestämde sig för att satsa stort från början. Han har i dag kapacitet för att brygga 350 000 liter öl per år, men med fler tankar i nuvarande lokal kan han nå en årsproduktion på 1,5 miljoner liter.

– Det kommer att ta långt tid innan vi når hela vägen dit. Det här är ett stort projekt och vi har jättemycket kvar att göra, säger han.

Han driver företaget tillsammans med frun Camilla. Bryggverket på 2000 liter kommer från Ungern och han brygger i dag i en lokal i södra Helsingborg.

Förutom att öka de egna volymerna finns också kontraktsbryggning med i planerna.

– Vi har pratat med flera stycken om det. Jag tror att vi behöver samarbeta för att kunna konkurrera med dom riktigt stora drakarna, säger Gyllström.

Den lokala marknaden är förstås viktig och Gyllström är mycket tacksam för mottagandet så här långt. Men planerna för bryggeriet sträcker sig längre än så. Dels över hela Sverige, men också internationellt.

– Vi har en del export på gång och är på väg in i England och Danmark.

Han är på gång att anställa en ny bryggare och med den personen på plats ska bryggeriet ta ny fart. Det innebär bland annat en del mindre batcher med lite mer speciella öl.

– Men vi siktar inte på att göra extrema öl. Generellt efterfrågar inte konsumenten de ölen. Däremot har vi gått mot lite mer humliga öl och ska lansera en del nya grejer, säger han.

Gyllström har gått en bryggarutbildning i Danmark, men konstaterar att han är bättre på det kommersiella än på det rent bryggeritekniska. Den nya bryggaren kommer att få ta stort ansvar för ölen och Gyllströms fokus ska ligga på att uppfylla de mål som sattes upp redan inna bryggverket köptes.

– Hela projektet bygger på en storskalighet. Vi börjar få en del lite större avtal nu. Nu ska volymerna upp och på sikt kommer vi att behöva anställa både fler bryggare och produktionspersonal.