Bosse fick nej till provsmakningsbar

Provsmakningsbarerna blir allt fler på svenska bryggerier. Men Lundabryggeriet fick nej på sin ansökan. Nu hoppas Bosse Bergenståhl kunna påverka politiker bland annat genom att bjuda in dom till skånska bryggerier.

Det är efter att Stockholm Brewing visat vägen med sin provsmakningsbar som allt fler har ansökt om att få servera öl på sina bryggerier. Runt om i landet dyker det upp bryggerier som öppnar dörrarna för allmänheten och säljer sina öl.
Men för Lundabryggeriet blev det nej både hos tillståndsmyndigheten och förvaltningsrätten.
– Därefter gav jag upp. Jag hade kunnat driva det vidare men det kräver både tid och pengar, säger Bergenståhl.
Det negativa beskedet berodde på att han inte ansågs odla någon jäst i bryggeriet. Det krävs nämligen en odling av något i bryggeriet för att tillståndet ska komma till.
– Jag kan acceptera det, men det var inte det politikerna tänkte sig från början. Det här är regler som är anpassade för vinindustrin. Tanken var att ge tillstånd för smakprov för de som är små och inte har resurser till att starta en egen restaurang, säger Bergenståhl.
Han har också synpunkter på att olika kommuner verkar göra olika bedömningar.

– I Lund är dom väldigt tuffa och jag förstår inte riktigt varför.

Han har planer på att starta en jästodling i bryggeriet, men konstaterar att då kostar det nya pengar att göra en ny ansökan. I stället söker han nu efter en samarbetspartner med alkoholtillstånd, så att han kan servera sina öl där.
Ett mål på längre sikt är att få lagen ändrad. Jakob Thomsgård på Migranten i Skåne har startat ett nätverk för skånska bryggare och där har bland annat den här frågan diskuterats. Men planerar nu att fylla en buss med politiker och sedan åka runt till olika bryggerier för att visa upp hur det fungerar i dag.
– Det finns flera frågor vi kan driva via nätverket, bland annat differentierad alkoholskatt. Vi har även öppnat för att ta in maltbönder och vinproducenter.