Nästan utdöd ölstil på väg tillbaka igen

I Kentucky försöker man återuppliva en gammal ölstil. Foto: Pixabay

Hört talas om Kentucky common beer? Kanske inte, men nu görs ett försök att återuppliva ölstilen som var populär på 1800-talet.

Kentucky common kallas ibland även dark cream ale och togs fram i Louisville, där den dominerade från 1850-talet fram till förbudstiden.

Utan möjlighet till kylning jästes Kentucky common vid hög temperatur och eftersom lagring kallt inte heller var möjligt så såldes den nästan omedelbart efter att den jäst klart. Samtidigt innebar detta att den blev billig att tillverka och ölstilen var populär bland de tyska imigranterna.

På 1900-talet försvann stilen i princip, men idag försöker man alltså återuppliva den igen. Förra året togs den med i Brewers Associations typdefinitioner där den beskrivs med smaker som majs, karamell, kola och bröd utan allt för mycket bitterhet.

Nu har Michael Moeller, en av grundarna till turistcentret Louseville Ale Trail, som har gjort det till sin mission att göra Kentucky common till Kentuckys officiella ölstil.

Hoppet är att detta skulle hjälpa till att uppmärksamma statens ölhistoria och locka turister.

I juli skickade Moeller en begäran till guvernören Andy Beshear om att han skulle besluta om att göra stilen officiell, men nekades med hänvisning till att det föll under delstatsparlamentets ansvar.

Nu har han satt upp en sajt för att samla in namnunderskrifter för att få politikerna att ta tag i det.

Lär mer här.