“Nästa grej hoppas jag blir slopat matkrav på krogen”

Sommarintervju

Micke Nyberg, Ruckel Brewing.

Micke Nyberg är huvudbryggare på Ruckel Brewing i Trollhättan. I dagens Sommarintervju berättar han bland annat om planerna att öppna en egen pub i hemstaden – en stad han tycker har ett alldeles för tunt utbud av hantverksöl.

Vilket är det bästa svenska ölet du druckit från ett annat bryggeri under 2025?

– Hm… Det är svårt det där. Det är så otroligt hög nivå på Svenska hantverksölen nu, så det är många goda öl som slunkit ner bara de senaste månaderna. Jag kan ändå tycka att Vegas ”Greetings from Ringön” var riktigt god senast jag drack den på deras uteservering på Ringön. Det var en av de första sköna dagarna att sitta ute i solen och njuta av en god öl, så givetvis påverkar det omdömet kanske. Men den ölen har allt det jag gillar med en bra IPA – beskan, torrheten, talligheten, aromen. Den är riktigt god.

Med den nya differentierade alkoholskatten frigörs en del pengar för att investera i er verksamhet, vad kommer ni använda de nya ekonomiska möjligheterna till hos er?

– Vi kommer att använda den besparingen till en kombo av marknadsföring, anställning och investering. Vi tänker nämligen öppna en egen pub inne i vår hemstad Trollhättan, som annars har ett ganska skralt utbud av hantverksöl. Vi kommer servera vår egen öl, så klart, men även ha ett par gästkranar till andra hantverksbryggerier runt om i landet.

En egen pub i Trollhättan låter väldigt spännande – hur länge behöver man vänta innan första glaset Ruckelöl serveras där?

– Tanken är att öppna till hösten. Vi kommer ha en riktigt mysig lokal i olika etage med lite olika teman i de tre rummen. Ett skönt barhäng där entrén är, ett mysigt vardagsrum med soffor och fåtöljer. Och innerst ett ”lekrum” med shuffleboard, arkad, flipper. Jag är ju sedan länge samlare av flipperspel, så det ligger mig varmt om hjärtat och jag tycker om den mysiga känslan de sprider. Maten står och väger mellan klassisk pubmat och asiatisk snabbmat. Så det kan bli en skön korsning där kanske.

Efter gårdsförsäljning och differentierad alkoholskatt, vad tycker du ska bli nästa ”stora” alkoholpolitiska fråga i Sverige?

– Egentligen tycker jag att det behöver styras upp rätt mycket i det som blev av med gårdsförsäljningen, men man får väl se det som ett litet steg på vägen. Nästa grej hoppas jag blir slopat eller förenklat matkrav på krogen. Det skulle underlätta så otroligt mycket för små aktörer som exempelvis hantverksbryggerier att kunna servera öl i egen regi, eller kanske gå ihop med andra mindre bryggerier eller pubar som vill satsa helhjärtat på drycken, utan att behöva investera dyrt i köksutrustning mm.

Hur ser ni på användningen av svenska och lokala råvaror i er verksamhet?

– Det är klart att man gärna skulle använda lokala råvaror i produktionen, men som det ser ut nu, så blir det svårt att få ekonomi i det. Samt att det är svårt att hitta vettig humle till de ölen vi mest producerar. Men det är klart att man ofta tänker att man skulle kunna göra en one-off öl med bara svenska råvaror någon gång.

Vilket lokalt ölställe går du helst till?

– Det beror lite på hur mycket jag får sträcka det lokala. I Trollhättan så är det ju som sagt ganska tunt om man är intresserad av oberoende ställen som har ett brett utbud av svensk hantverksöl. Vi har ett Bishops Arms som absolut försöker, så det är ju dit jag går om jag vill dricka öl här hemma. Annars blir det många resor till Göteborg då det är väldigt lättillgängligt med tåg. Då stannar man ju gärna till på Spike i Gamlestan för en öl på vägen. Sedan tycker jag mycket om tidigare nämnda Vega, men även Ivans, O/O Bar med flera. Listan kan göras lång, men vinner gör nog Majornas Bryggeri. Där finns allt jag gillar i form av vällagad vegetarisk mat, god öl med bra variation, samt att det är väldigt lätt att komma dit med spårvagn. Och långt bort från Avenyn och Nordstan.

• Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.