Ministern föreslår sänkt skatt på fatöl

Det är cask som är den stora vinnaren om förslaget inte förändras, då gränsen för den sänkta skatten gäller för fat på 40 liter och uppåt, inte de mindre fat som hantverksbryggerier ofta använder. Foto: Ronny Karlsson

I går kom ett välkommet besked för brittiska pubar när finansminstern Rishi Sunak avslöjade budgeten och därmed en reform av alkoholbeskattningen, är sänkt skatt för fatöl finns med.

När den brittiska budgeten presenterades igår fanns det en hel del punkter som berörde alkoholbeskattningen. I förslaget reformeras och förenklas beskattningen samtidigt som den även innehåller skattesänkningar.

Här är några av förslagen:

• Skattesatsen på öl och cider på fat på minst 40 liter sänks med 5 procent, jämfört med livsmedelshandel och spritbutiker.

• Skattelättnader för småproducenter med produkter som innehåller mindre än 8,5 procent alkohol.

• Minskad skatt på fruktcider.

• Sänkt fastighetsskatt med 50 procent för bland annat pubar och restauranger under ett år.

• En planerad höjning av alkoholskatten dras tillbaka.

– Det här är något som Camra har kampanjat för under många år och är väldigt glada över att regeringen har lyssnat, stödjer våra lokala företag och introducerar den viktiga principen att öl, cider och päronvin som serveras på pubar och klubbar beskattas med en annan skattesats jämfört med alkohol köpt på ställen som livsmedelsbutiker, säger Nik Antona, ordförande för Campaign for Real Ale (Camra), enligt Beer Today.

Även James Calder, vd för Society of Independent Brewers (Siba), uttalar sig.

– Den sänkta skattesatsen för öl såld i pubar är en stor framgång för branschen och något som Siba kämpat för. Vi ser fram emot att jobba med Finansdepartementet för att implementera den här milstolpen, säger han i en uppföljande artikel i Beer Today.

– Medan det är väldigt förmånligt för producenter av real ale, som säljs i 40-litersfat, de flesta fat som hantverksbryggerier säljer är på 30 liter, vilket gör att de inte får några fördelar av det här. Genom att sänka gränsen till 20 liter skulle Finansdepartementet se till att alla oberoende bryggerier få del av den här välkomna skattelättnaden på fatöl.