Masstängningar hotar de brittiska pubarna

Genrebild. Foto: Pixabay

Den kommande vintern kan bli en katastrof för brittiska pubar. Uppemot 70 procent av dem hotas av stängning.

De engelska pubarna har inte haft det lätt på senare år. Först en pandemi som tvingade dem att stänga under längre perioder, sen distributionsproblem och personalbrist. Nu väntar nästa svårighet, energipriserna.

Precis som i Sverige skenar priserna på energi och allt sammantaget blir det en dyster prognos framöver inte bara för pubarna, utan även bryggerierna.

För även bryggerierna har svåra tider och i ett brev till Storbritanniens finansminister varnar nu branschorganisationen Society of Independent Brewers för att bryggerierna står inför stora problem.

– Vi går mot en av de mest utmanande perioderna genom tiderna för bryggeribranschen. Små bryggare rapporterar att deras energiräkningar dubblas eller tredubblas, vilket äventyrar deras framtid, skriver de i brevet som även undertecknats att ordföranden för Camra (kampanjen för real ale).

Samma budskap kommer från pubarna, mer än 35 procent av innehavarna uppger att deras energikostnader fördubblats medan den tredubblats för 30 procent, enligt en undersökning på nyhetssajten Morning Advertiser.

I samma undersökning säger 75 procent av de som svarat att de inte kommer att ha råd med ökningarna.

Såväl bryggare som pubinnehavare vill nu att regeringen griper in med sänkningar av moms och annan skatt, pristak på energi och stöd för förnybara energilösningar, så att de kan sänka sina kostnader.

Vd:n för en mindre pubkedja, Heath Ball på Frisco Group, pratar om domedagsscenarior.

– Den här krisen kommer efter den mest prövande perioden någonsin när företagen försöker att återhämta sig och jag anser att den är ett ännu större hot mot pubarnas överlevnad.

– Regeringen behöver ta fram en lösning på det här nu eller möta masstängningar av pubar och restauranger.

Enligt Society of Independent Brewers har 160 brittiska bryggerier försvunnit under pandemin och ytterligare 40 har tvingats stänga i år.

Läs mer på The Guardian.