Marie vill brygga en egen Weihenstephaner

Marie Soergel, hembryggare. Foto: Privatbild

Hembryggning som hobby räcker för Marie Soergel, som är veckans hembryggare.

Namn: Marie Soergel

Ort: Tvååker

Ålder: 44 år

Hembryggare sen: 2020

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Jag tycker om öl. Sen blev jag inspirerad av vårt lokala bryggeri ”The Red Fox” som fram till 2019 anordnade ölfestival varje sommar. En mycket uppskattad festival där mikrobryggerier fick visa upp sig.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?

– Inte så många timmar, kanske en i veckan om jag slår ut det. Tiden blir oftast på helgkvällar.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Ett modernt kök är inte riktigt anpassat för ölbryggning, så jag skulle säga att utrymmet gärna hade fått vara lite större just under bryggtiden 😅

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?

– Svårt! Det står mellan veteöl och pilsner, men jag får nog ändå säga veteölen. För att den har lägre beska och härliga toner av skumbanan.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Weihenstephaner hefeweissbier. Den har allt som en veteöl ska ha, enligt mig. En odödlig klassiker en varm sommardag.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?

– Nej. Tiden finns tyvärr inte då jag är egenföretagare och därmed redan jobbar mycket. Att hålla det på hobbynivå räcker gott.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Hygienen är jätteviktig! Se till att desinficera allt innan påbörjad bryggning. Var inte rädd för att prova att brygga med enkla/billiga medel. Man behöver inte nödvändigtvis ett bryggverk och en app för att lyckas med en trevlig öl.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Mitt värsta misstag var när jag skulle flaska 15 liter. Jag hade cirka tio flaskor kvar att fylla, och märkte till min fasa att kapsylerna inte var kompatibla med flaskorna som var kvar, och därmed helt omöjliga att få på. Så vid den sena timmen var det bara att bita i det sura äpplet och hälla ut resten 😫 De flaskorna hamnade på tippen…

 

Ljust eller mörk: Ljust

Kastrull eller bryggverk: Kastrull

Flaska eller fat: Flaska

Pub eller hemma: Hemma

Session eller imperial: Session

Surt eller beskt: Surt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo