Män mer okej att köra påverkade än kvinnor

Acceptansen för att köra efter en öl är högre bland män än kvinnor. Foto: Pixabay

Var tionde man anser att det är okej att köra bil efter en öl eller en starköl.

Det är Kantar Sifo som på uppdrag av Motorförarnas Helnykterhetsförbund och Bilprovningen tagit fram statistik som visar att var tionde man och fyra procent av kvinnorna anser att ett glas vin eller en starköl inte är ett hinder för att köra bil.

Sex procent av männen och två procent av kvinnorna uppger också att de faktiskt gjort det. Bland motiveringarna till att de kört återfinns att de inte känt sig påverkade eller ansett hålla sig under den lagliga gränsen för rattfylleri.

– Det är alarmerande att så många motiverar sitt agerande med att de håller sig under den lagliga gränsen, och nog inte skulle åka fast i ett nykterhetstest, säger MHF:s vd Göran Sydhage.

– Bilister har alltså fokus på den juridiska aspekten och inte risken för att skada sig själv och andra. Det borde vara tvärtom.

Statistiken visar också att toleransen för att köra påverkade är högre i Stockholm, Göteborg och Malmö än i övriga landet. Även personer med en månadsinkomst över 35 000 kronor har en högre andel.

– Vi värnar en säker trafikmiljö. Därför är det illavarslande att så många kan tänka sig att ge sig ut i trafiken alkoholpåverkade. Vi är särskilt förvånade över att invånare i storstäder tycks mer riskbenägna med tanke på att kollektivtrafiken oftast är väl utbyggd där, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen.

2400 personer i åldrarna 18 till 79 år intervjuades i undersökningen, som ägde rum under perioden 7-11 maj.