Ljust och fruktigt när sommaren kommer

Nytt på Systembolaget

Kvällarna blir allt ljusare och ölen på småpartisläppen likaså. Här är nyheterna som Systembolaget släpper på fredag.

Bland de elva öl som släpps på fredag är majoriteten ljusa och fruktiga. Bland annat kommer årets torrhumlade utgåva av klassikern Saison Dupont som har fått en dos av den slovenska humlesorten Styrian Eureka vars örtiga karaktär passar bra ihop med grundölet.
Dugges har tillsammans med Cloudwater, som under den senaste tiden visat att de gör humliga öl i världsklass, bryggt en härligt fruktig Pale Ale (Pale Ale Pale Ale). Mer frukt, samarbetsöl och upprepning i namnet blir det från Dugges i form av Mango Mango Mango som de bryggt tillsammans med Stillwater.

Samtliga öl i släppet:

Pohjala Meri, 330 ml, 29,60 kr, 4,4 %, Gose och lichtenhainer
En lätt brödig och blommig honungsarom gör de örtiga och fruktiga tonerna sällskap. Den stiltypiska syran och sältan finns där men är något tillbakadragen till förmån för malten som tar något för mycket plats i mitt tycke.

Edge Sangria Sour, 330 ml, 30,40 kr, 6,3 %, Övrig syrlig öl

Trevliga vinösa och bäriga toner i aromen tillsammans med toffee och vingummi. En mild unken ton i bakgrunden men trots det ett uppfriskande öl som för tankarna till sangria.

Dugges/Stillwater Mango Mango Mango, 330 ml, 32,90 kr, 4,5 %, Övrig syrlig öl
Väldigt fruktig och godisaktig i doften. Smaken påminner om S-märken och det blir lite väl godisaktigt i längden. Kan dock se att den funkar fint en varm sommardag.

Saison Dupont och Dugges Pale Ale Pale Ale Pale Ale till hör favoriterna.

Saison Dupont Cuvée Dry Hopping 2017, 375 ml, 46,00 kr, 6,5 %, Saison
Jenka, nybakat bröd, örter och gräs i en fin kombination. Torr, örtig och gräsig bitter avslutning. Som vanligt gott när det gäller Saison Dupont i alla dess varianter.

Dugges/Cloudwater Pale Ale Pale Ale Pale Ale, 330 ml, 33,90 kr, 6,5 %, Amerikansk pale ale (APA)
Härligt fruktig och humlig arom med massvis av söt tropisk frukt, citrus och granbarr. Distinkt bitterhet med en mild sötma i bakgrunden. Mycket gott!

Buxton Myrcia Session IPA, 330 ml, 29,90 kr, 4 %, Session IPA
Väldigt humledominerande arom med frukt, gräs och en hint av tallbarr. Blir dock något obalanserat då den torra och kraftiga bitterheten inte har någon bas att stå på.

Amager The Bastard Princess, 500 ml, 48,90 kr, 6 %, India pale ale (IPA)
Brödiga toner kompletterar den blommiga och fruktiga aromen. Tydlig gräsig bitterhet utan att vara sträv. Amager brukar vara bra och så även nu.

Thornbridge Mango Halcyon Fruity Imperial IPA, 330 ml, 34,90 kr, 7.4 %, Imperial/Dubbel IPA
Fruktig med mango, banan, persika. Den milda sötman kompletteras av en bitter och en något sträv citronskalssyra som inte riktigt passar in.

Ej med på provningen:

De Dolle Boskeon, 330 ml, 43,30 kr, 9,0%, Belgisk ljus ale

Uppskjutna från 5 maj:

Garage Project Lack of Faith , 330 ml, 40,60 kr, 7.5 %, Black IPA
Tydligt humlig karaktär med söt tropisk frukt, gräs och barr tillsammans med en rostad och bränd maltbas. Helt okej men något för sträv bitterhet.

BrewDog Semi Skimmed Occulist, 330 ml, 30,90 kr, 8 %, Imperial porter och stout
Väldigt söt och saknar djup i sötman vilket gör den något sliskig med kola, vanilj och mjölkchoklad. Milda rostade toner av kaffe som inte klarar av att balansera sötman.

JACOB HANSSON