Det gamla isverket på Björkö inrymmer både isproduktion och öltillverkning. Här finns Barlind Beer Taproom, där du kan dricka välbryggd öl med lokal touch. Med kajkanten som uteservering och utsikt över delar av Göteborgs norra skärgård är det kanske Västsveriges vackraste läge att unna sig en öl eller två på.
Om mäklare älskar att prata om läge så är Barlind Beer Taproom själva sinnebilden av det uttrycket vill förmedla. Byggnaden, det gamla ishuset som fortfarande förser fiskebåtar med is, ligger längst ut i Björkö hamn, vitkalkad och robust, som om den alltid stått där och väntat på att bli ett öltempel med bryggeri och taproom.
Inne i serveringen finns ett sjuttiotal platser, med stora fönsterpartier som öppnar sig mot havet och släpper in både ljus och kvällssol. Men det är ute vid kajkanten som magin är som störst. När du sitter på uteserveringen med ett glas Ishusets Lager i handen medan fiskebåtarna fyller på is och fritidsbåtarna passerar i sakta mak, känns det som det inte går att få en mer västkustsk känsla än så här.
Barlind Beer serverar ingen mat, men det är inget större problem. Istället får du gärna köpa med dig något från närliggande Feskeboa – eller någon annan av de lokala restaurangerna – vilket gör helhetsupplevelsen nästan ännu bättre. En räkmacka på tallriken, ett ölglas på bordet och solen som långsamt sjunker ner bakom Hälsö i väster, det är livskvalitet det.
Bryggeriet föddes 2015 när Jonas Barlind bytte forskarlabbet mot bryggverk. Efter flera år som forskande kemist inom läkemedelsindustrin och därefter som miljökonsult tog han steget att göra sin passion till yrke – en väg som kickade igång när han vann en hembryggartävling med sin IPA. De första batcherna bryggdes i svärmors garage, men snart växte verksamheten ur det trånga utrymmet och flyttade in i det gamla isverket i hamnen. Här brygger han öl som han ofta ger namn på lokalt ömål, som Tôga (dimma), Smegevôrna (vackert väder) och Hôl i bônn (hål i botten – en blinkning till visan Ålefeskarns vals) – välgjorda öl i moderna stilar med tyngdpunkt på IPA och lager.
Ölscenen i Göteborgs norra skärgård är både livlig och lite motsägelsefull. Här finns fortfarande spår av det schartauanska arvet – en religiös tradition som betonat stränghet, måttfullhet och enkelhet i livet och som länge präglade öarnas kultur och syn på alkohol. Långt in på 2000-talet var Öckerö landets enda ”torrlagda” kommun, utan Systembolag och med heta politiska debatter kring sprit, öl och drickande. Först 2010 öppnade Systembolaget i kommunen – till glädje för en del och till besvikelse för andra.
Numera är ölkulturen i allra högsta grad levande här ute i skärgården, med två bryggerier på öarna. Märkligt nog ligger det andra, Hönöbryggeriet, inte på Hönö utan på grannön Öckerö. Ölkulturen är stark på många andra sätt också. En drivande kraft är hembryggarföreningen Hönö Ölagille, som under lång tid utvecklat ölscenen med provningar, samarbeten och årliga träffar – och som till och med medverkat på Brewskival både 2024 och 2025. Här bryggs det i många former: hemma i garagen, som gemensamma projekt i föreningen och på små bryggerier. Andra nöjer sig med att helt enkelt dricka lokalproducerad öl, till exempel från Barlind Beer.
Under sommaren hålls taproomet öppet frekvent och lockar både ölälskare och turister. Men även höst och vinter är det värt en tur ut till Bohus-Björkö. Då skiftar Jonas Barlind fokus tillbaka till produktionen, samtidigt som taproomet håller öppet på lördagar mellan 15 och 18. Planer finns också för vissa fredagskvällar, så håll utkik på Barlind Beers sociala medier och hemsida. Jonas Barlinds öl håller genomgående hög klass och att få sitta här och sippa den gör att den smakar ännu bättre. Barlind Beer Taproom är en minnesvärd ölupplevelse som sticker ut – ett ställe där de tre klassiska orden verkligen gäller: läge, läge, läge.
–
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.