Drömmen om ett eget bryggeri ville inte släppa taget, så med erfarenheterna och visdomarna från konkursen för knappt ett år sedan tar Lådan nu steget – igen – och blir den bryggeripub de alltid velat vara.
Att gräva där man står, att förfina, förbättra och jobba med det som redan finns, det är visionen framåt för Lådan. För snart ett år sedan kom beskedet att Tegellådan, den efterlängtade systerkrogen till krogen Lådan med ett eget och efterlängtat bryggeri, tvingades att stänga efter bara nio månader.
– Inget ont som inte har något gott med sig, vi lärde oss massor och vet precis vad vi vill göra och hur, säger Maria Gunnarsson, som nu både är operativ chef och bryggare på Lådan.
Det är Maria, som inför öppningen av Tegellådan utbildade sig till bryggtekniker, som tillsammans med Joacim Hedlund, en av ägarna till Lådan, kommer att ansvara för bryggeriet. Tillsammans visar de upp Lådans nyinköpta bryggverk, ett mer eller mindre helautomatiskt – på hjul – som kan brygga upp till 300 liter per gång och som de köpt från Timjans Brygghus. Storleken matchar perfekt serveringstankarna som de har kvar från Tegellådan.
– Visst är det gulligt? Storleken är helt perfekt, nu kommer vi att kunna brygga vilket öl vi vill och verkligen kunna erbjuda våra gäster något unikt. Målet är att alltid ha fem olika egna öl, och vi kommer att kunna servera alla direkt från tank. Jag längtar särskilt efter att få brygga något riktigt humligt och få servera det färskt, säger Joacim Hedlund.
Det lilla bryggverket med tillhörande tankar flyttar in i den synliga delen av köket på Luntmakargatan i Stockholm och kommer att omringas av en bardisk – och runt den kommer det att vara full aktivitet.
– Vi kommer att bjuda in till kvällsbryggningar, så att gästerna kan se och vara med. Sedan kommer vi förstås att ansöka om gårdsförsäljning, så förhoppningsvis kan vi ha provningar runt disken och sedan låta gästerna köpa med sig ölen hem, säger Maria Gunnarsson.
Joacim Hedlund fyller i:
– När Lådan öppnade köpte vi in en massa growlers med förhoppningen om att gästerna ville köpa med sig hantverksbryggt folköl hem. Det var det förstås ingen som ville – men kanske kan vi få användning av dem nu?
Kommer ölet gå att köpa någon annanstans?
– Nja, det får vi se. Kanske i någon bryggeribar som vi har ett nära samarbete med, säger Maria Gunnarsson.
Vad blir det första ni brygger?
– Vi börjar med en pale ale tillsammans med Timjans Brygghus i månadsskiftet november-december när vi ska lära oss bryggverket. Planen är att vi ska ha de fem olika ölen i snurr tills mars. Det här ska bli så himla roligt, verkligen en ny era för Lådan, avslutar Joacim Hedlund.
–
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.