Krav på helgöppet hos Systembolaget

Öppna Systembolaget på söndagar och andra helgdagar. Det kräver MUF:s ordförande Benjamin Dousa i en debattartikel.

Moderaternas ungdomsförbund har länge drivit frågan om en mer liberal alkoholpolitik. Slutmålet är att släppa alkoholförsäljningen fri och ta bort Systembolaget, en åsikt som moderpartiet inte står bakom.

Nu kommer krav på ett steg längs vägen när Benjamin Dousa skriver på Nyheter 24 att han vill ha öppet på Systembolaget under årets alla dagar.

”I nästan hela den fria världen går det att köpa alkohol i vilken matbutik som helst, vilken dag som helst. Men inte i Sverige. Här har staten omyndigförklarat oss invånare att själva kunna fatta denna typ av beslut – här kan vi inte ens handla på systembolaget på röda dagar. Det är orättvist och fel”, skriver Dousa bland annat.

I debattartikeln lyfts också frågan om Systembolagets avveckling och dessutom vill Dousa ha en åldergräns på 18 år för alkohol.

Frågan är dock hur troligt det är att detta blir verklighet. Inte ens moderaterna själva står bakom de här förslagen. I stället är det gårdsförsäljning av öl och vin som är den fråga som fått politiskt fäste och som vi lär få komma tillbaka till.

Läs hela debattartikeln här.