Duon som prickar rätt på det mesta

Ölentusiasterna

Bildspel

Bild 1 av 3

Magnus Tärnbrant och Jan-Åke Franssons tävlingar är vänskapliga och lockar till många skratt.

Magnus Tärnbrant och Jan-Åke Fransson dricker öl på sitt eget lilla sätt. De vet inte vad som serveras utan gissar och tävlar mot varandra. Och det är imponerande ofta som de prickar rätt.

De båda kompisarna från Säffle bor numera i Göteborg och ses ibland för att gissa och ha en trevlig kväll. Beernews var med på deras senaste träff.

– Det började med whisky men gled sedan över till öl, berättar Magnus Tärnbrant.

Först skedde dessa vänskapliga tävlingar på hemmaplan, men ses också hyfsat regelbundet på bland annat Tre Små Rum. Den här gången var det sex plus sex öl som stod på programmet.

– Det är en tävling med glimten i ögat. Det har blivit så mycket svårare med alla nya öl, säger Tärnbrant.

– Det var lättare att hänga med också när det var färre pubar, säger Fransson med ett leende. Fast kör man Guinness och Budweiser mot varandra blir det för enkelt också.

När Beernews hälsar på är det sex öl som på en lista som ska betas av. Stil, ölsort och alkoholhalt ska prickas in, och det är Jan-Åke Fransson som är snabbast att pricka in Andechs Dubbelbock med rätt alkoholhalt, 7,4 procent.

Imponerande förstås, men de båda kombatanterna pratar helst inte om sina kunskaper. Däremot ser de fördelar med blindprovningar.

– Man har så mycket fördomar, det här är mer rättvist.

När vi pratar favoritöl nämns snabbt real ale från England.

– Men det är inte fel att resa runt i Belgien och dricka öl heller, säger Fransson.

Kanske var det de resorna som hjälpte till när Tre Små Rums ägare Reza Ganon tar fram en bonusöl för att testa kunskaperna hos de båda samt undertecknad. Ölsort, ölnamn och rätt år på den lagrade ölen ska prickas in.

En söt fruktig och ganska stark öl hinner jag notera och börjar prata om barley wine innan svaret kommer plötsligt från Jan-Åke Fransson.

-Struise Pannepot. Årgång kan vara 2012, säger han.

Reza Ganon ler och nickar. Helt rätt. Det också.

Och jag åker hem och tränar lite till…