Ingen akut brist på flaskor för bryggerier

Det kan bli en akut brist på ölflaskor i år, enligt en stor tillverkare. Men än så länge är det ingen kris för de bryggerier vi har pratat med.

Det kan bli en akut brist på ölflaskor i år, enligt en stor tillverkare. Men än så länge är det ingen kris för de bryggerier vi har pratat med.

Det är Sveriges Radio som har intervjuat Bo Nilsson på Ardagh Group och enligt honom skulle de kunna leverera 35-40 miljoner fler flaskor om de bara hade den kapaciteten, baserat på efterfrågan från kunder i Skandinavien. Och senast i dag gick Sveriges Bryggerier ut med en efterlysning på pantflaskor, för att kunna säkra tillgången i sommar.

Bristen på flaskor orsakas bland annat att exporten från Ukraina har upphört på grund av kriget och att bryggerier avstår från att köpa ryska flaskor av samma anledning

Men på Oppigårds råder ingen brist än så länge. De köper glas från tyska Wiegand.

– Det är en viss oro, men än så länge får vi det som behövs och vi hoppas att det håller i sig, säger Arvid Runéus, vd på Oppigårds.

Däremot är priset på glasflaskor ett problem för dalabryggeriet.

– Det har varit enorma prisökningar, vet inte exakt hur det ser ut den här veckan, men de har lagt på en rörlig del som styrs utifrån priset på naturgas och det är prisökningar vi inte har sett förut.

På Poppels säger man att de säkrat upp flasktillgången, så de påverkas inte av flaskbristen, enligt Daniel Granath.

På burksidan ser det bättre ut nu, i alla fall jämfört med förra året. Såväl Arvid Runéus som Stigbergets Nils Hultkrantz säger att de får tag på de burkar de behöver.

– Det är i alla fall inte en tillväxtbegränsande faktor längre, som det var förra året, säger Nils Hultkrantz.