Hjärnan åldras även med liten konsumtion

Vi blir nog tyvärr dummare för varje öl vi dricker. I alla fall om man ska tro en ny studie publicerad i tidskriften Nature.

Det är ingen nyhet att mycket alkohol skadar och hjärnan är ett av de organ som drabbas. Men nu visar en studie att det kan vara så att även alkohol i mindre mängder ställer till problem.

Forskarna har undersökt data från 36000 britter från medelåldern och uppåt, som delat sin hälsoinformation, bland annat resultatet från livsstilsundersökningar och hjärnröntgen.

Man kom då fram till att ju mer någon dricker, desto större blir sambandet med att hjärnan åldras. Samtidigt säger man att även om man sett ett samband så har man inte bevisat att det är alkoholen som är orsaken till skadorna. Men man konstaterar i alla fall att de som dricker mest är de som borde se upp.

– En ytterligare drink per dag kan ha mer effekt än någon av de tidigare samma dag. Det betyder att man genom att skippa den sista drinken kan få en stor effekt på hjärnans åldrande, skriver man enligt insider.com.

Samtidigt är det normalt att hjärnan åldras när man förlorar grå hjärnsubstans, de delar av hjärnan som står för det mesta av arbetet. Men forskarnas data visar att en drink om dagen i genomsnitt, korrelerade med två års åldrande av hjärnan.

I ett annat exempel noterar man att fyra drinkar i genomsnitt om dagen motsvarar tio års åldrande av hjärnan.

Kommer man ner till ett genomsnitt på en halv drink per dag så blir åldrandet bara ett halvt år.

– Det faktum att vi har ett så stort material ger oss möjlighet att upptäcka även små skillnader, till och med mellan att dricka en halv eller hel drink i veckan.

En drink motsvarar två brittiska alkoholenheter. En pint öl på 5,2 procent motsvarar nästan tre enheter.

Läs mer på insider.com.