Hjälten Vladan fick egen öl från Omnipollo

Vladan Jovanovic var först på plats och började släcka när det brann på Systembolaget i Sundbyberg, nu har Omnipollo gjort ett öl till hans ära. Foto: Gustav Karlsson Frost/Henok Fentie

Han räddade Systembolaget i Sundbyberg och för det fick han inte hela riket, men väl en egen öl från Omnipollo.

I måndags släppte Ominpollo Vladan IPA på Systembolaget och det är inte vilken Vladan som helst som har inspirerat till det namnet utan Vladan Jovanovic, mannen som räddade Systembolaget på Landsvägen i Sundbyberg från att brinna upp.

När Vladan Jovanovic fick reda på att det brann på Systembolaget i den angränsande lokalen i höstas tog han två brandsläckare med sig och sprang dit.

– Jag dök in och började spreja och lyckades få stopp på elden. Sedan kom polisen och brandkåren och släckte det sista, sa han till tidningen Mitti då.

Inte långt därifrån ligger Omnipollos kyrka och där tyckte att Henok Fentie att Vladan var värd en egen öl.

– Jag tog kontakt med honom och han var peppad på det. Sen fick han ett gäng olika öl att prova för att se vad han ville ha, men det slutade med att jag fick fria händer så länge det inte var en fruktig suris. Han sa nåt i stil med att ”det gör ont i hans själ” när han dricker det, säger Henok.

Så det blev en ipa gjord med ekologisk malt från Warbro kvarn och humlesorterna citra, simcoe och nelson.

– En ganska stor del hamnade i whirlpool, den är inte superbesk, men det finns en beska. Det är en av mina favoriter från kyrkan just nu, den blev väldigt god.

Även Vladan var nöjd. I fredags bjöds han in till kyrkans nya uteservering där han fick prova ölet tillsammans med ett gäng arbetskamrater.