“Här slår trivselbarometern i taket”

Ölställe

Veckans ölställe är ett gårdsbryggeri i kubik. Till charmiga Stjärnbryggeriet lockas Österlens befolkning och besökare inte bara av de rymdinspirerade ölen, utan också konserterna och det goda köket. 

Tänk gårdsbryggeri och det är nästan som att du har Stjärnbryggeriet framför dig på näthinnan. Strax utanför den lilla byn Rörum på Österlen, omrgäradt av spannmålsfält, ligger bryggeriet som också är en gård, en krog, en bar – och konsertarena. Hit lockas gäster från hela området. Allt är lite kärleksfullt på svaj, klappborden vingliga, stolarna udda och barerna hemsnickrade – på det där sättet som får trivselbarometern att slå i taket. Mysigast är det inomhus, men den stora soldränkta, grusade uteserveringen fyller helt klart sitt syfte.

Bryggeriverksamheten är småskalig, men täcker husbehovet. Ölnamnen flirtar, liksom bryggerinamnet, ofta med rymden – här finns lagern Venus, pale alen Neptunus, ipan Sirius och amber alen Arcturus, serverade ur kranar vars handtag samlar verktygslådans alla verktyg. Stilmässigt prickar man in ett brett spektrum – från klassiska lagerölsstilar, till amerikanska ipor, engelska och belgiska ale – allt välbryggt och gott. En betydande del av sortimentet är med lägre alkohol, anpassade både för gårdsförsäljning och bilburna gäster. 

Bryggerirestaurangen har öppet tisdag till lördag, serverar dagens lunch eller, på kvällen, ambitiösare smårätter på närodlade råvaror som antingen kan beställas styckvis eller som en bonanza där köket väljer och serverar. Många är de gäster som i första hand också kommer hit för maten. Eller förstås musiken. Under sommaren gästas scenen varje vecka av kända och mindre kända artister som Daniel Lemma och Augustifamiljen, eller Majken Tanken och Fastpoholmen – se till att säkra dina biljetter i tid – det kan bli fullt. 

Det lilla gårdsbryggeriet har öppet året runt och det är tydligt att det lockar alla typer av gäster. Ölet är centralt, men det övriga dryckessortimentet är väl valt och har sin tydliga publik. Vinerna är inte många, men goda och naturliga och cidern och musterna förstås närproducerade. Bryggeriet öppnade för gäster så sent som förra året men redan har både lokalbor och sommarturister tagit platsen till sitt hjärta. 


Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR