“Här sker allt i sin egen takt och på egna villkor”

Ölställe

Det finns ett ölcafé som varken gör bullrigt väsen av sig eller ber om ursäkt för sin existens. Här finns inga blinkande skyltar, ingen massproducerad fejkpubsinredning, ingen grafisk identitet som skriker efter uppmärksamhet eller några krångliga koncept. Bara ett mysigt litet ställe – med en väldigt stor kärlek till öl och fria kranar. Veckans ölställe är Backen i Linköping.

Man skulle nästan kunna tro att det är Kölnerdomen och inte Linköpings domkyrka som ligger runt kvartershörnet – för Gaffel Kölsch är det enda ölet hos Backen som har en fast plats bland ölkranarna. Hur gärna hembryggareliten i Västerbotten än vill försöka äga ölstilen Kölsch på svensk mark, så är det här i Linköping som man kan få den serverad på riktigt traditionellt sätt.

Resten av sortimentet roterar, men aldrig på slentrian. Det är noggrant, men inte snobbigt. Pricksäkert och med plats för både det lokala och det långväga. Det klassiska möter det moderna. På flaska och burk är utbudet precis lagom stort för att man ska kunna göra en väl avvägd djupdykning utan att drunkna. 

Bakom baren möts du garanterat av någon med ett glatt leende som verkligen vet vad den serverar, men som aldrig mästrar med kunskapen. Hos Backen är det enkelt och direkt, men aldrig slarvigt. Allt andas omtanke och det handlar inte om att snabbdricka sig genom fatölslistan utan om att landa, umgås och bli kvar en stund.

På matmenyn finns enklare rätter, tilltugg och smörrebröd som fångar ögat lite extra. Det är inte slarviga smörrebröd som på den överförfriskade studentmottagningen eller i en hektisk flygplatslounge. Här är det smörrebröd med lokala ingredienser och gjorda med omsorg. Klassisk gubbröra, varmrökt fisk från Sjöarp eller en mycket välsmakande jagdwurst som görs speciellt för just Backen. Välsmakande rätter som passar utmärkt till öl.

Under sommarhalvåret lever innergården upp med uteservering när man öppnar upp “Krypinnet” och delar serveringsyta med sina restauranggrannar. En sorts mat- och dryckesfestival i miniformat som man når genom valvet ut mot Apotekaregatan. Under resten av året bryggs det öl i hembryggarskala kallade “BackenBrygder” nere i Krypinnet när det inte hålls provningar eller är abonnerat för privata tillställningar.

Det finns de som säger att öl är den mest sociala av alla drycker, och gänget som driver Backen verkar ha tagit det till sitt hjärta. Bland annat arrangeras det ibland resor med ölcaféts stammisar ut i Europa till öldestinationer och det kokas emellanåt även ihop samarbetsöl med några av Backens favoritbryggerier.

Man får lätt känslan av att allt på Backen sker i sin egen takt och på sina egna villkor. Ingen stress, inget poserande, bara en stadig hand runt hantverksölskranen och ett uppriktigt intresse för vad som hälls i glasen.

_
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.