Mitt i den mest traditionstyngda delen av Tyskland, bland sparrisfält och bokskogar, dyker något oväntat upp. Ett tyskt bryggeri som vågar anamma moderna amerikanska influenser. Veckans ölställe är Maisel & Friends i Bayreuth.
Kör du genom Bayern passerar du massor av små bryggerier i byar med korsvirkeshus, kullerstensgator och branta tak. På uteserveringarna dricks lager ur sejdlar, du ser män som bär lederhosen – utan ironi och utan att det är Oktoberfest. Det är Tyskland på riktigt.
Bara i Oberfranken finns över 150 bryggerier. Därför känns det närmast overkligt att rulla in på parkeringen framför Maisel & Friends i Bayreuth. För här, mitt emellan Berlin och München, möts helt plötsligt den moderna craftbeer-kulturen och Reinheitsgebot. Eller freedom och Ordnung om du så vill. Bakom den moderna huvudbyggnaden sträcker sig de gamla bryggeriskorstenarna mot himlen. De röda tegelbyggnaderna, en gång hem åt det ursprungliga Maiselbryggeriet, möter nu glas och stål i en slående mix av gammalt och nytt. Framför husen breder en terrass ut sig med rader av bord och välansad grönska. Mittemot; Urban Art Hotel – en mörkgrå, stram och modernistisk låda med street art som pryder alla väggar, både ute och inne.
Välkommen till en anomali i det bayerska öllandskapet. Maisel & Friends är inte bara ett bryggeri utan ett upplevelsecentrum. Här förenas den tyska ölkulturen, förankrad i tradition och teknisk precision, med amerikansk experimentlusta och do-it-yourself-anda.
På baren och restaurangen Liebesbier – självklart inredd i New York-inspirerad industristil – kan du välja bland 21 fatöl eller över 80 flaskor i kylarna. Här finns allt från klassisk helles och weissbier till IPA, suröl och stouts. Maten är en mix av typiskt tyskt och typiskt taproom – alltså mycket kött i olika former, tänk knödel, spareribs och burgare. Utöver det inrymmer byggnaden Maisels egna småskaliga kafferosteri, ett bryggerimuseum och en merchshop. Nyligen öppnade de dessutom Braukunstwelt, en interaktiv utställning utformad ihop med forskare och stora tyska aktörer inom bryggerinäringen, där besökarna kan utforska hur malt, humle, jäst och vatten påverkar ölets smak.
Maiselbryggeriet grundades 1887 och är idag en av Tysklands största producenter av veteöl. Bara hundra meter bort ligger Bayreuther Bierbrauerei, som familjen Maisel köpte redan 1965. Bayreuther fokuserar på underjästa öl, som Bayreuther Hell, medan Maisel mest håller sig överjästa öl – framförallt Maisel’s Weisse, ”veteölets champagne”, skapad av Oscar Maisel 1955. För tolv år sedan startade Maisel dessutom en experimentverkstad för hantverksöl – det som alltså heter Maisel & Friends. De var då pionjärer på den moderna tyska craftbeer-scenen, en scen som på många sätt fortfarande är i sin linda. Tyskarna är som bekant inte lika trendkänsliga som vi nordbor.
I dag leds verksamheten av Jeff Maisel, fjärde generationens bryggeriägare. Med en amerikansk mamma och med inspiration från den tidiga amerikanska craftbeer-rörelsen har han fört med sig många nya ölidéer till Bayreuth. För en renlärig frankisk öldrickare – vilket i princip är detsamma som en genomsnittlig tysk – är sådana påfund svåra att svälja. Men Jeff Maisel struntar högaktningsfullt i det, och det ska han ha kredd för. För i den här regionen är det långt ifrån ett självklart framgångskoncept att brygga och servera öl med namn som Weizen-IPA, Choco Porter och Hoppy Hell. Inte några särskilt revolutionerande brygder för en genomsnittlig svensk ölnörd, men goda och välgjorda. Det är också ett kul avbrott, värt en liten omväg, under en roadtrip genom lagerölets förlovade land.
Att du hittar all denna färgstarka mångfald i den lilla staden Bayreuth gör det hela ännu mer anmärkningsvärt. Bayreuth är nämligen mest känt för sin stora Wagnerfestival, dit hängivna Wagnerianer varje år vallfärdar för att dyrka ”den store kompositören” som, i en mindre hedrande parentes, också råkade vara Adolf Hitlers stora idol. Ja du fattar, besökarna som kommer hit är inte alltid ivriga förespråkare av nya idéer och kulturella experiment.
Det bör därför nämnas att Maisel & Friends inte är stadens enda ölställe. Om allt där känns för stort, för modernt, för designat, så finns en motvikt. Bara tio minuters promenad bort ligger det lilla bryggeriet Manns Bräu. Här beställer du från en liten lucka i väggen och betalar en modest slant för klassiska tyska öl utan krusiduller. Ännu en anledning att besöka Bayreuth – en stad där tradition och förnyelse krockar på ett oväntat skönt sätt.
–
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.