Här är ölen du inte ska missa på fredag

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Då är det dags att öppna plånboken igen. På fredag kommer nämligen en hel del spännande nyheter på Systembolaget. Jacob Hansson hjälper dig att hitta rätt.

På fredag är det dags för det första och enda småpartisläppet i juni och överlag är det hög kvalité på ölen som består av både ljusa och lite lättare öl och av några tyngre pjäser.

Bland annat lanseras årets torrhumlade version av klassikern Saison Dupont, en lambic-IPA-blend från Lervig/Oud Beersel, hjortonsuris från Alvinne, Vår/Sommar-versionen av K:rlek samt en jubileumsöl från Oppigårds som dessutom är deras första öl på burk.

Mitt i sommarvärmen kommer det dessutom tre tunga imperial stouts som alla håller hög klass

Saison Dupont Cuvée Dry Hopping 2018, 375 ml, 49,00 kr, 6,5 %, Saison
I årets torrhumlade version av Saison Dupont används humlesorten Styrian Wolf som bidrar med milda, fruktiga och blommiga toner av citrus och passionsfrukt som kompletterar det peppriga basölet på ett fint sätt. Avslutar torrt med hö, gräs, mineraler och en tydlig men balanserad beska. Gott!

To Øl Sur Citra Double Dry Hopped, 330 ml, 43,90 kr, 7,3 %, Övrig syrlig öl

Härlig arom med övermogna tropiska frukter och funk som matchar varandra fint. Uppfriskande syrlig smak men i avslutninge krockar syran med en något sträv beska och smakerna går inte riktigt ihop.

Lervig Acid Crush, 330 ml, 40,90 kr, 6 %, Övrig syrlig öl
Blandning mellan torrhumlad IPA från Lervig och ung lambic från Oud Beersel. Mycket tropisk frukt i aromen som får sällskap av en lätt funkig och stallig ton. Smakerna går ihop på ett snyggt sätt med söt malt, tropisk frukt, mjuk beska och en touch av syra. Gott!

Alvinne Cuvee Sofie Cloudberry, 330 ml, 79,00 kr, 8 %, Övrig syrlig öl
Hjortronen kommer fram fint i aromen med en snygg bärig ton. Tydlig men balanserad syra i smaken med citron och en touch av vinäger. Hjortronen lyser igenom lite igen på slutet.

Traquair Spring Ale, 500 ml, 34,90 kr, 4,2 %, Engelsk pale ale och bitter

Söt och maltig doft med toffee, smörkola, en hint rågbröd och lätta jordiga och örtiga toner. Milda men balanserade smaker och återhållsam beska.

Mikkeller K:rlek Vår/Sommar 2018, 330 ml, 29,90 kr, 4,9 %, Amerikansk pale ale (APA)
Årets K:rlek Vår/Sommar är en pale ale humlad med mosaic som har en fin fruktig arom med mycket tropiska frukter och lite gräsiga inslag. Lätt kropp, söt fruktig smak och låg beska med en hit av syrliga toner av citrus och passionsfrukt gör den till en fin sommaröl.

Oppigårds 15 years of Independence Pale Ale, 330 ml, 22,90 kr, 5,5 %, Amerikansk pale ale (APA)
Oppigårds firar 15 år och släpper sin första öl på burk. Domineras av fruktig humle men malten får också ta del av uppmärksamheten. En schysst pale ale i klassisk Oppigårds-stil.

Great Divide Heyday Modern IPA, 355 ml, 29,90 kr, 5,8 %, India pale ale (IPA)
Fruktigt med aprikos och grapefrukt, barr och en mild örtig ton på en lätt maltbas. Mer klassisk än modern med en markerad beska som dröjer kvar.

Lagunitas Citrusinensis Pale Ale, 355 ml, 31,90 kr, 7,5 %, Amerikansk pale ale (APA)
Aromen domineras av citrus som tillsammans med lite barr ger ett såpa-aktigt intryck. Även i smaken är det mycket citrus på en mild och söt maltbas som kompletteras av en mjuk beska. Gott och klassiskt även om det blir lite för mycket såpa i aromen.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Kräuse, 500 ml, 27,90 kr, 4,5 %, Märzen och wienerstil
Som vanligt en intensiv men rund rökig arom från Schlenkerla. Trots förhållandevis lätt maltkropp balanseras den kraftiga rökigheten upp på ett behagligt sätt av sött mörkt bröd och en hint av toffee.

Jackie O’s Dark Apparition, 375 ml, 99,90 kr, 10,5 %, Imperial porter och stout
Intensiv och fyllig arom med melass, rågbröd, mörk choklad, mjölkchoklad och en hint vanilj. Smaken går i samma spår med kraftiga men balanserade smaker. Gott!

Mikkeller Beer Geek Brunch, 330 ml, 64,90 kr, 10,9 %, Imperial porter och stout
Fin balans av rostat kaffe, vanilj, kola och toffee i aromen. Söt och krämig med en tydlig kaffeton i avslutningen och en markerad torr rostighet.

Omnipollo Gimbagagompa, 330 ml, 74,00 kr, 11 %, Imperial porter och stout
Söt rostad müsli med karamelliserade nötter och havregryn i aromen som kompletteras av mjukt rostat kaffe, choklad och vanilj. Krämig och fyllig kropp, söt men med bra balans mellan sötma och bittre rostade toner.

Cidre Ponpon, 375 ml, 39,00 kr, 5,5 %, Cider
Doften är fyllig med söta mogna äpplen, en hint av vanilj, ek och och mineraler. Smaken är torrare än vad aromen ger sken av, uppfriskande men på gränsen till för torr och sträv.

Ej med på provning:

De Dolle Oerbier, 330 ml, 44 kr, 9 %, Belgisk mörk ale

Firestone Walker Helldorado, 355 ml, 119 kr, 12,8 %, Barley wine

Uppskjutna från tidigare släpp:

STHLM Brewing Co. FläderSour, 330 ml, 35,00 kr, 4,4 %, Övrig syrlig öl
Flädern bidrar med fin blommighet och den typiska gröna stjälktonen som ofta kommer med fläder hålls på en minimal nivå. Fruktig syra med citrus och lite godisaktiga inslag. God.

STHLM Brewing Co. Fläder Saison, 330 ml, 27,00 kr, 6,2 %, Saison
Frisk saison med kryddiga toner och lätta inslag av fläder på en brödig bas. En fin våröl.

Collective Arts Dry Hop Sour, 473 ml, 34,90 kr, 5 %, Övrig syrlig öl
Syrlig cirtussmak kombineras snyggt med en behaglig humlebeska. Smak av tall och grapefrukt med lätta tropiska toner. God öl.

Firestone Walker Velvet Merkin, 355 ml, 119 kr, 8,5 %, Söt porter & stout
Runda och fylliga smaker av choklad och kokos och lätta bourbontoner. Mycket god.