Spritmuseum nya utställning ”Made in Sweden” har haft premiär och i fokus står 15 dryckesbönder som berättar historien och om sina drycker genom bild, ljud och text. Av dem är det fem som producerar cider.
De senaste åren har Spritmuseum på Djurgården i Stockholm genomgått en successiv förvandling där mat, dryck, historia och museum blivit starkare sammankopplat. Mat och dryck har på flera sätt blivit en del av utställningen medan restaurangmiljö, -mat och -dryck har fler dryckeshistoriska inslag.
Den avslutande delen i museets förvandling är nu på plats. I samarbete med dryckesjournalisten Per Styregård och fotografen Erik Olsson porträtteras 15 olika dryckesproducenter i utställningen “Made in Sweden”.
– Arbetet startade redan för ungefär två år sedan, när vi började ana att gårdsförsäljning var på gång att hända. Det bubblar och jäser på så många platser i vårt land och ett helt nytt kulturlandskap växer fram. Det vill vi som museum bidra till, sa Christer Mellstrand, museichef på Spritmuseum, vid invigningen.
Urvalet har gjorts av Per Styregård och producenterna som porträtteras är antingen vin- eller ciderproducenter, där de allra flesta också odlar sin egen frukt.
– Producenterna är subjektivt utvalda utifrån vad jag har imponerats av under åren som jag provat svenska drycker, men de har också olika filosofi och syfte till sin dryck, förklarar Per Styregård.
Han har tillsammans med Erik Olsson besökt producenterna där de presenteras utifrån tre aspekter; människorna bakom, drycken och vad den smakar samt platsen, hur den ser ut och dess terroir. Att man valt att blanda cider och vin beror på att dryckerna ligger så nära varandra, både när det kommer till odling och produktion.
Ciderproducenterna i utställningen är Pomologik, Sent om Cider, Fruktstereo, Brännlands Iscider samt Axeltorps Fruktodling. Den sistnämnda drivs av kocken Magnus Nilsson, som tidigare drev den omtalade restaurangen Fäviken Magasinet. I sin presentation berättar han det växande intresset för hantverkscider och att han tror att drycken kan fylla en lucka som uppstått när småskalig hantverkschampagne blivit dyrt och svårtillgängligt.
– Det finns ingen biologisk eller teknisk anledning till att en cider gjord med samma omsorg som ett vin, skulle vara mindre intressant eller mindre god. Det är bara en kulturell konstruktion, säger han.
Utställningen har öppet till klockan 22 alla dagar i veckan och medan man bekantar sig med producenterna kan man samtidigt dricka deras drycker genom en dryckesautomat i utställningen.
– Det är tänkt som en gårdsförsäljning i mikroformat, avslutar Christer Mellstrand.
–
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.
