Fyra fasta fantastiska på Beernews Bar, del 4

Lista

Säsongsöl 2.0, smaken av en plats, neipa i konstant utveckling och humlepung. För fjärde veckan i rad har en anonym medarbetare kurerat och fabulerat kring de fyra fasta internationella kranarna på vår imaginära Beernews Beer Bar.

Beernews beer bars utländska gästkranar har en sak gemensamt – det är alla viktiga referensöl för dagens dryckesscen. En gäst i vår bar ska kunna blicka bakåt, njuta och förstå ölen som dagens ölutbud vilar på, men förstås också av öl från bryggerierna som driver utvecklingen framåt. Med det sagt kan vissa av kranarna dedikeras ett bryggeri, snarare än ett öl, för att kunna visa bredden inom en smal nisch, ett fenomen eller avtrycket av en plats. Inte sällan speglar det urvalet något vi tycker saknas på den svenska ölscenen, och som vi hoppas på att se mer av.

För fjärde veckan i rad kurerar och fabulerar en anonym Beernews-medarbetare kring fyra internationella öl som skulle finnas på fat i vår tänkta Beernews Beer Bar. Svenskt hantverksöl skulle förstås dominera, men några noggrant utvalda öl från resten av världen måste få plats – här kommer den fjärde rundan. 

WET HOP TIPOPILS BIRRIFICIO ITALIANO

Ölets säsonger behöver nödvändigtvis inte styras av högtider. Att ett öl oftast inte tar mer än ett par veckor att producera ger en unik möjlighet att nyttja olika typer av råvaror i dess naturliga mognadssäsonger. Ett öl att inspireras av, och som samtidigt är vansinnigt gott, är den färskhumlade versionen av ursprungsversionen av italiensk pilsner – Tipopils. Upphovsmakaren Agostino Arioli använder inte bara sina favoritkottar, utan också både blad och stjälkar för att extrahera maximalt med smak från humlen. Det ger både arom och blommighet som tar pilsnern upp till ytterligare en nivå. Ett årligt återkommande säsongsinslag i Beernews Beer Bar ett par veckor efter humleskörden. 

HILL FARMSTEAD BREWERY

Det finns många sätt, styrkor och anledningar till att låta de lokala råvarorna styra bryggeriprocessen. Utmaningarna må vara många men när bitarna faller på plats skapas magi som stärks av den lokala förankringen samtidigt som det bidrar till utvecklingen av ölråvarorna i området. Inget bryggeri gör det bättre än Hill Farmstead i Vermont. Varje liten detalj har förfinats och anpassats för att de hållbart odlade, lokala råvarorna ska komma till sin rätt och ge avtrycket av plats där familjen till grundare Shaun Hill bott i generationer. Allra tydligast blir detta i deras farmhouse ales som givetvis snurrar runt i vår bar så att ni kan bekanta er och inspireras av de subtila skillnaderna.

FIDENS BREWING COMPANY

Att aldrig vara riktigt nöjd, utan istället fast bestämd över att det alltid finns ett nästa steg för att ölen ska bli  ännu bättre – det är filosofin som driver Fidens framåt. I takt med att de lär känna sina råvaror, kan de välja det som är allra bäst för det som för stunden ska kokas. Hantverket i bryggeriet men också serveringen har tagit dem långt. Munkänslan, fruktigheten och balansen i en färsk Fidens-neipa kan få vem som helst på fall. Innan Beernews Beer Bar öppnade serverades ölet bara på en annan plats utanför deras eget taproom i Albany, New York, men nu finns två undantag och ingen annanstans utanför New York kan ölet drickas färskare än hos oss. 

HUMLEPUNG FRÅN AGA SIDERI

Det må vara en ölbar vi driver, men i en sådan finns alltid plats för kvalitativ hantverkscider. I vårt grannland Norge är det den just nu snabbast växande dryckeskategorin och där finns mycket inspiration att hämta. Hardanger är området att särskilt lägga på minnet, där kretsar det mesta kring cidern och en av de starkast lysande stjärnorna är Aga Sideri. Cidermakare Joar Aga hade en idé om att torrhumla sin cider med citra-humle och resultatet blev så bra att cidern blev den mest sålda i Norge, med mer än 100 000 sålda liter på Vinmonopolet förra året. Denna ölciderhybrid får därför komplettera utbudet i vår bar, en påminnelse om den äppelskatt vi har i Sverige och möjligheterna som finns för den.


Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.