Flaskbrist stoppar öl på Systembolaget

Sedan årsskiftet har Fuller’s haft problem med underleverantörerna som gjort att ESB och London Pride försvunnit från svenska systembolagshyllor.

På grund av problem i produktionen har ESB och London Pride varit försvunna från Systembolagets hyllor i sex veckor. Men nu ser det ut att vara en lösning på gång.

Fuller’s har inte kunnat leverera varken ESB eller London Pride på flaska sen årsskiftet, medan fatförsäljningen fortsatt som vanligt. Orsaken är problem i underleverantörskedjan, de har helt enkelt inte kunna få tag på flaskor. Och det är inte bara Sverige som drabbats, utan det gäller även i Storbritannien där bryggeriet hör hemma. 

– Ja, det är ett problem med Fuller’s. Men har en förhoppning om att både ESB och London Pride ska vara tillbaka i hyllorna i mars, säger Carl-Johan Svaton, som är direktör för vin och öl hos importören Arvid Nordquist.

Det är alltså inte ett problem med transporter och tull efter Brexit, som man skulle kunna misstänka. Enligt Svaton har visserligen Brexit ställt till förseningar, men inte i en sån omfattning att det skulle kunna ställa till med såna här problem.

Även i somras hade Fuller’s problem med leveranserna. Den gången var det London Porter.

– Men det var snarare ett burkproblem, de kunde brygga den men de hade inga burkar, säger Svaton.

Blir det allt för långa uppehåll i leveranserna ställer det till problem även på längre sikt. Öl hos Systembolaget utvärderas kontinuerligt och säljs det inget så sänks ratingen och ölet kommer att förlora butiker successivt.

– Det har varit en sån lång period nu så ESB och London Pride kommer antagligen att få ett lägre antal butiker, men vi hoppas att efterfrågan ska göra att vi kan återta det här, avslutar Carl-Johan Svaton.