Far och son vill starta eget bryggeri

Hembryggarna

I ett år har de bryggt öl, nu vill de starta bryggeri. Foto: Privat

Veckans hembryggare är två, Michael och Calle Eriksson. Trots att de bara bryggt ett år har de tankar på ett kommersiellt bryggeri.

Namn: Michael & Calle Eriksson (Garderobsbryggeriet)

Ort: Stockholm

Ålder: 57 & 22

Hembryggare sedan: 21 mars 2020

Varför började ni som hembryggare och hur började det?

– Intresset för öl har alltid funnits i familjen, men tog mer fart efter att Calle gjorde sin CraftBeer mini-dokumentär i Berlin 2019 och att 2020 blev stanna hemma-året. Vi använde oss av tiden med att börja lära oss om grunderna i hembryggning. Efter vi hade bryggt några gånger bestämde vi oss för att kliva in i denna underbara värld av hembryggning och köpa ett bryggverk.

Hur mycket tid lägger ni på hembryggning varje vecka? Hur hittar ni tiden?

– Så ofta vi kan och orkar vilket har varit nästan varje helg. Planering i veckorna och bryggning på helgerna har alltid varit målet för oss. På åtta månader bryggde vi 30 gånger och 21 sorter. Med öl hittar man alltid tiden.

Beskriv vad det svåraste enligt er är med att brygga öl hemma?

– När vi började så var det kastruller och BIAB som gällde, Mycket meck med att ta fram och städa undan, då vi använde en före detta garderob i huset som lager och utrymmet var litet. Numer har vi flyttat in i källarens gamla badrum, där allt får plats. Styra jästemperaturen var ett problem i början men ett införskaffat kylskåp löste problemet

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?

Michael:  “Blau ist keine farbe” En pilsner som vi bryggde tidigt på sommaren. Det var den andra pilsnern vi bryggde och den första med temperaturstyrning. Krispig, brödig – allt en pilsner ska vara enligt mig.

Calle: ”Black to the future part 2” En svart-IPA som var faktiskt den andra variationen av det recept vi kom på. Fick testa en från Spike Brewery och ville direkt brygga en själv, jag fastnade för smaken.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

Michael: En altbier från Düsseldorf som heter Schlüssel Alt.

Calle: BRLO Pale Ale från Berlin.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

– Absolut! Vi planerar för att börja brygga större volym och mer. Vi ska då söka alla tillstånd för att kunna tillgodose den nyfikne ölentusiasten.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Värsta misstaget har inte skett än men desinficeringen i början var vi kanske inte så bra på, så det blev en eller två batcher som fick vaskas. Så tips blir väl att hålla rent, ha kul och alltid njuta av den öl man gjort!

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Ljust och även mörk

Kastrull eller bryggverk: Bryggverk

Flaska eller fat: 40/60

Pub eller hemma: Pub

Session eller imperial: Session

Surt eller beskt: Surt och beskt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Michael: Efter 13 år på Oktoberfesten så uppskattas Omnipollo. Calle: Efter all Omnipollo så uppskattas Reinheitsgebot.