“Ett zoo fyllt av både lokal öl och levande musik”

Ölställe

Foto: Pine Brewing

Falkenberg har blivit ett nationellt nav för matälskare – men bland restauranger, bagerier och pizzaugnar finns också ett småskaligt bryggeri med eget kök och taproom. Veckans ölställe är The Zoo.

Falkenberg har på senare år etablerat sig som en av Sveriges ledande matdestinationer. Men det bryggs öl i staden också – mycket och i stor skala. I de norra delarna av den halländska staden ligger nämligen Carlsbergs bryggeri, där några av landets mest sålda ölmärken produceras, som Pripps Blå, Falcon och Eriksberg.

Men det görs andra öl här också. Pine Brewing huserar några kilometer söderut och trots den tuffa konkurrensen har de hittat ett sätt att nå ut, både lokalt och på landets ölscen i stort.

Att driva ett litet bryggeri är sällan enkelt, men i en stad där de stora varumärkena dominerar är det extra svårt att göra sig hörd på hemmaplan. Ett av dem som ändå lyckats hålla fast vid sin idé är just Pine Brewing Company. Sedan starten 2014 – då under namnet Pine Ridge Brewery – har de vuxit från källarbryggare till ett etablerat hantverksbryggeri med eget taproom, restaurang och en stadig plats på landets ölfestivaler.

För precis som Bob Dylan som har turnerat oavbrutet sedan 1988 med sin Never Ending Tour, har Pine Brewing envist rullat vidare från festival till festival, mässa till mässa, år efter år. Oavsett om det varit i Malmö, Göteborg eller Uppsala har man kunnat räkna med att Pine dyker upp – med ett brett urval öl i olika stilar och ofta med grundaren Fredric Johansson själv bakom kranarna, alltid leende, alltid tillmötesgående. På det sättet har Pine länge lyckats ha en ständig närvaro på den svenska ölscenen, lågmäld men ihållande, driven av envishet och passion snarare än marknadsbudget.

Men trots många guldmedaljer, export till ett tiotal länder och en stadig produktionstakt är Pine Brewing fortfarande ett ganska okänt namn utanför de innersta ölkretsarna. Det är synd. För här produceras god hantverksöl i mängder av stilar – från friska lageröl till tunga fatlagrade specialare – och det görs med en hantverksskicklighet som gång på gång uppmärksammats med fina utmärkelser. Deras slogan, ”Crafted with Anger”, antyder punkattityd – fast bakom den lätt påklistrade kaxigheten finns framförallt en varm och jordnära inställning som präglar både bryggeriet och restaurangen.

Pine Brewing ligger på Södergatan i Falkenberg, där både bryggeri, restaurang och evenemangsscen är samlade kring en gemensam bakgård. Det är också här som du hittar The Zoo – en bryggeripub och restaurang med eget kök, stora utomhusytor och plats för både ölprovningar och konserter.

Matmenyn är rak och rejäl: smashburgare, kycklingvingar och vegetariska alternativ som falafel och halloumi. Enkelt och rakt på sak, men gjort från grunden. Maten och ölen hänger ihop – helheten går före finesserna, och det fungerar precis som det ska.

Ölutbudet då? Ja, det är som sagt brett: från lageröl till fatlagrade stouts och ett stort gäng ipor och apor med tryck i både doft och beska. Det märks att Pine Brewing gillar att jobba med variation, men också med precision – oavsett stil känns ölen genomarbetad och stiltrogen. Här finns inga utsvävningar för sakens skull, bara en skön känsla för balans och detaljer. Det är hög och jämn nivå rakt igenom, vare sig man beställer en hazy-IPA, en klassisk lager eller en fruktsyrlig specialare. Man kan lita på att det är välgjort.

Juli betyder fullt ös på livescenen. Då förvandlas The Zoo till sommararena för levande musik och underhållning. Fokus ligger på gitarrbaserad musik i olika former – rock, country, punk, bluegrass – men ibland dyker det även upp ståuppare och andra oväntade gäster.

Öppettiderna varierar, men ska du chansa så är fredagar och lördagar från klockan 17 det säkraste kortet. För den som vill djupdyka mer i bryggeriets drycker så finns även ölprovningar och andra evenemang att boka in sig på. Men det går lika bra att bara droppa in för en cheeseburgare och en kall Shady Shark IPA eller bara avnjuta ett glas Outrageous Oyster Stout i baren. Det är precis så enkelt – och trevligt – som det låter.

_
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.