Mitt i den walesiska kustidyllen ligger ett ölställe som både är ett vardagsrum, en ölkatedral och en spegel av sin samtid. Här möts klassisk brittisk ölkultur med modernt hantverksöl i bästa barmiljö – veckans ölställe är Bottle and Barrel i Aberystwyth i Wales.
Låt oss först och främst konstatera att Wales är en utmärkt öldestination. Visst finns det likheter både med södra England, nordvästra England och Skottland – men Wales har en egen försiktigt utmejsald nisch i den brittiska ölkulturen. Eller egentligen två – för i södra Wales, med större städer som Cardiff och Swansea, är den klassiska real ale-kulturen med stilar som dark mild och old ale fortfarande förhållandevis stark, lite som i delar av engelska Yorkshire. Norra Wales präglas av ett mer ”lantligt” ideal: Många golden ales och traditionella pale ales samsas med moderna farmhouse-bryggerier som Wilderness och hypade humleekvilibrister som Polly’s Brew Company.
I den pittoreska kuststaden Aberystwyth i mellersta Wales möts de båda världarna. Här finns ölbutiken och ölbaren Bottle and Barrel. Ett sådant där ställe som vi svenskar än så länge bara kan drömma om. Här finns tre stora kylskåp fulla med walesisk, brittisk och europeisk öl i de allra flesta upptänkliga ölstilar. Det största fokuset ligger, föga förvånande, på lageröl och humligt öl. Men självklar finns också svart och surt.
Bredvid kylskåpen finns väggen med lokalt öl, i stilar som inte nödvändigtvis behöver förvaras kylda. Här hittar man ohippt hipp öl från fantastiska bryggerier som lokala Aberyswyth-bryggeriet Bragdy Dwy Afon, Purple Moose från Porthmadog och Felinfoel Brewery i Llanelli, bara för att nämna några. Här finns också walesisk cider, walesiskt vin och inte minst walesisk gin för den som är lagd åt det hållet.
Självklart passar man som besökande svensk på att köpa med sig en rejäl påse lokal kvalitetsdryck. En varning bara: Man bjuds ingen kunskapshöjande aktivitet om alkoholens skadeverkningar. Man behandlas istället som en vuxen människa.
Vad som bjuds på fat är förstås minst lika intressant som burkarna och flaskorna. 17 öl, de allra flesta walesiska finns, tre av dem på cask. De vanliga kranarna domineras av modernt humligt och olika sorters lager. Naturligtvis finns även ett par lokala cider.
Många av de lokala ölen här klassificeras som exempelvis Welsh Nitro Stout eller Welsh Bitter. Det ska väl sägas att det mer är en produkt av nationell stolthet, än att de på något sätt skiljer sig från de normala brittiska stiltyperna. Men, att walesisk öl håller hög kvalitet är odiskutabelt.
Många av ölen har namn på kymriska. Det gör dem helt omöjliga för en svensk att uttala, men som tur är är de även numrerade. Öl heter för övrigt cwrw på det konsonantfetischistiska språket – det uttalas koh-rå.
Bottle and Barrel består av tre olika rum. Direkt till vänster finns ”vardagsrummet”, inrett just som ett vardagsrum med fåtöljer, läslampor, bokhyllor och en tv. Här ligger ställets katt ofta och sover i fönstret. Bottle and Barrels hund är dock mer mobil, han knatar runt och tigger snacks även i den intilliggande normala bardelen, eller på uteserveringen på den väldigt brittiska och därmed underbara innegården.
Att klientelet på Bottle and Barrel är varierat är en underdrift. Här sitter universitetstjejerna bredvid de ensamma stoutgubbarna, en transkvinna tar en stilla pint med sina föräldrar, kvinnan med fyra taxar och tre matkassar pausar med en perry på väg hem från affären och hamnar i samspråk med en försynt man vars största idol är Ingmar Bergman.
Det finns inget kök på Bottle and Barrel, men du kan beställa siciliansk streetfood som exempelvis arancini, cipollino eller cornetti från restaurangen Cary’s Angolini på andra sidan gatan – så bär de över maten till bordet där du sitter.
Det känns inte heller särskilt svenskt, men ganska underbart.
–
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.
