I hjärtat av Uppsala ligger en gastropub där det hjärtliga går före det trendkänsliga – och där ölen från det egna bryggeriet är lika karaktärsfull som atmosfären. Veckans ölställe är Bryggeriet Ångkvarn.
I skuggan av domkyrkans spiror och med Fyrisåns porlande på andra sidan gatan ligger Bryggeriet Ångkvarn. Här, på hörnet ut mot Islandsbron, finns en gastropub med eget bryggeri som blivit ett av Uppsalas mest uppskattade vattenhål för den som gillar hantverksöl med både hjärta och hjärna.
Inne i lokalerna samsas tegelväggar, gamla industriarmaturer och inredningsdetaljer i rostigt cortenstål för att skapa en genuin atmosfär som snarare känns inbodd än inredd. Stämningen är varm, personalen kunnig och ölen står i centrum utan att behöva bråka om uppmärksamheten. Hos Ångkvarn är öl så centralt att till och med själva bryggeriet står mitt i lokalen – men inte bara för syns skull, det används också flitigt.
Det lilla bryggeriets öl har genom åren belönats med många medaljer och utmärkelser på olika mässor, bland annat flertalet gånger på Stockholm Beer & Whisky Festival. Så det är fullt naturligt att det i första hand är de egenproducerade ölen som befinner sig i centrum av fatölstavlan – och det ligger ofta en svag doft av vörtkok i luften hos Ångkvarn.
Här bryggs öl med en stadig kärna av klassiska ölstilar men också med utrymme för det mer lekfulla och alltid med något nytt och intressant på gång i jästankarna.
Med ett bryggverk som endast gör 200 liter åt gången så är känslan att steget inte är jättelångt från hembryggning, åtminstone inte om man jämför med landets lite större hantverksbryggerier. Det lilla bryggverket får gå varmt – för ölen är så populär att den tar slut i stort sett lika snabbt som den bryggs.
Hembryggning är för övrigt något som ligger Ångkvarn varmt om hjärtat. I många år har vinnare från den lokala hembryggningstävlingen “Belgoträffen” fått komma och brygga sina vinnaröl på Ångkvarns bryggverk. Ölen har de sedan glatt kunnat avnjuta i puben – en rolig chans för nya namn att få se sin öl på kran.
Maten som serveras är rejäl och rättfram på ett okonstlat och rustikt sätt. Menyn varierar med årstiderna, men har alltid fokus på lokala råvaror som kött från Kiplingeberg Vilt och handplockade bär och svampar från de uppländska skogarna. Det går att hitta allt från bryggeriets egna viltkorv med rostade grönsaker till svampfylld palt och det kanske mest klassiska pubkäket av alla – hamburgare med pommes. Inget krångel, bara vällagat och väldigt gott.
Här samlas allt från nördiga hembryggare, studenter och par på dejt till familjer och förbipasserande som stannat för en spontan öl. Det är ett avslappnat ställe där samtalen rör sig mellan allt från humlesorter och jäststammar, såväl lokal- som världspolitik, funderingar kring vad det rätta svaret är på nästa fråga i kvällens musikquiz eller vem som kommer ta hem segern i årets Formel 1-mästerskap.
Här är man inte trendängslig. Ångkvarn är en gastropub med eget bryggeri som vet precis vad de är bra på och låter det tala för sig självt. Ett kvartershak på hörnet – för hela staden – i hjärtat av Uppsala.
–
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.
