Energidryck nästa i klassiskt bryggeri

Det har bryggts öl där i nästan 150 år. Men nu ska det produceras energidryck i Banco Bryggeri gamla lokaler.

Det är företaget 13:e Proteinimport AB som köpt upp utrustningen och man spänner bågen rejält när det gäller produktionen av energidryck.
– Vi är verkligen jättetaggade, det är fint och anrikt bryggeri. Nu ska det produceras energidryck så det stänker om det. Vi räknar med att tillverka mellan 30-60 miljoner burkar varje år, säger Magnus Westberg till svt.se.
Företaget har även tidigare tagit fram energidrycker men då har det handlat om produktion i Tyskland och Österrike.
Bryggeriet i småländska Skruv har legat nere under en tid, men att riva byggnaden har aldrig varit aktuellt.
– Jag vill inte bara stänga och slakta Banco; jag har alldeles för mycket hjärta i bryggeriet för att göra det. Men vårt bryggeri i Kopparberg har vuxit så pass mycket att det är naturligt att vi satsar mer på den verksamheten, sade Kopparbergs vd Peter Bronsman till tidningen Barometern 2015.
Då värderades bryggeriet inklusive utrustning till 45 miljoner kronor.

Bryggeriets historia börjar redan 1876, då Nils Fredrik Bylund startade Bylunds Bryggeri. På 1930-talet bytte bryggeriet ägare och namnet blev Ångbryggeriet. Svagdricksbryggarna i södra Sverige köpte bryggeriet under andra halvan av 1940-talet och fick 1949 det namnet Förbundsbryggeriet Södra Sverige. 1968 bytte man till företagsnamnet Banco Bryggeri.

2002 tog sedan Kopparbergs Bryggeri över och man drev bryggeriet fram till att det stängdes för några år sedan.