“En pub som andas London när det är som mest London”

Ölställe

The Southampton Arms är ett av Londons mest charmiga old-school-alehouses. Den lilla tidskapseln mellan Kentish Town och Gospel Oak har byggt sitt rykte på en viktig princip: enbart cask ale och cider från små, oberoende brittiska producenter – rätt tempererat, varsamt hanterat och serverat med stolthet.

Man vet att man hittat rätt när de handmålade orden “Cider, ale, meat” möter en på fasaden. Innanför dörren öppnar sig ett smalt enplansrum med lång bar och en patinerad interiör som gett puben en plats på CAMRA:s inventarielista över interiörer av nationellt intresse. Inget krimskrams: avskalat, fokuserat och helt inriktat på det som betyder något här – ölen och cidern.

Fortsätter man in passerar man den knastrande öppna spisen, det slitna pianot som spelas varje kväll, och längst in väntar den där lilla, drömska innergården som andas London när det är som mest London.

Man får en närmast arketypisk upplevelse av borden, väggarna och taket, av trä, patina och enkelhet. Det påminner om en intressant sak – att de mest traditionella och enkla pubarna i Europa har ett anslag som går över landsgränser. På ett sätt skulle man lika väl kunna befinna sig på något rustikt ölsjapp i Centraleuropa. Men när ölen eller cidern ställs fram påminns man snabbt om att vi inte är i Bryssel, Prag eller Bayern.

Och vilka öl. Och vilka cider. När man dricker cask ale i London är det snarare regel än undantag att man stöter på öl som sett sina bästa dagar vad gäller kvalitet och hantering. Utbudet av cask ales kan också vara väl trist och repetitivt om man bara slumpmässigt ölar sig igenom stadens pubar. 

Inte här. På The Southampton Arms märks omsorgen i glaset: rätt temperatur och kondition, hög omsättning som håller ölen pigg, och serverat i klassiska brittiska dimple-glas.

En stor del av Southampton Arms själ ligger i urvalet. Baren rymmer runt 18 kranar, och allt som kopplas på kommer från oberoende brittiska producenter. Det smart kurerade urval av cask ales och cider bidrar också till ställets blandade publik – alla kan hitta något de gillar. Cask med bitter, mild och porter blandas med caskversioner av humlig öl från moderna brittiska bryggerier En vanlig kväll kan man hitta cask från Cloudwater, Verdant, Burning Sky, Saltaire, Brew York, Lakes Brew Co, Titanic och Hobson. Och att till detta kunna välja flera olika brittiska cider på cask är världsunikt.

Kvaliteten och helheten har också uppmärksammats med priser som CAMRA North London Pub of the Year 2024, Branch Pub of the Year 2024 och London Regional Pub of the Year. Maten är okomplicerad pubmat – korv, pajer och den varma pork bap som blivit en lokal favorit – gjord för att hålla dig sällskap till en perfekt upphälld pint.

Stämningen är opretentiös och inkluderande. Tidiga eftermiddagar är det lågmält; ju längre kvällen går, desto tätare blir sorlet, pianot vaknar till, rutorna immar igen och dimple-muggarna slås allt oftare och hårdare mot träborden.

Southampton Arms känns som en modell för den framgångsrika brittiska puben 2025: värderingsstyrd, traditionell och genuin – men aldrig stillastående i sitt ölurval. En pubupplevelse där hantverket står i centrum, producentvalet betyder allt och som påminner om hur bra en pub kan vara när den är enkel, konsekvent och kompromisslös på just rätt sätt.

Missa inte heller Southamptons Arms lillasyster – The Pocket – som vi har skrivit om här.


Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.