Robert Andersson är ölskribent, poddare, festivalarrangör, kommunikatör och provningsledare. I Sommarintervjun berättar han bland annat vilket han anser är Sveriges intressantaste bryggeri och vilka stilar som är de perfekta ölen när man grillar.
Vilket svenskt bryggeri tycker du är mest intressant just nu?
– En väldigt svår fråga då vi har väldigt många intressanta bryggerier just nu men jag måste välja ett och då blir det Remmarlöv Gårdsbryggeri. De lyckas alltid skapa bra öl oavsett val av råvara. Det märks att man verkligen utvecklar sina produkter noggrant. Något jag verkligen uppskattar är deras resa med att utforska svenska råvaror. Ett viktigt inslag i den svenska ölvärlden.
Om du kunde påverka hur öl säljs i Sverige, vad skulle du vilja förändra?
– Något som skulle berika är om man slopade matkravet. Då skulle det kunna öppna upp fler ”hål-i-väggen-lösningar” där man enkelt kunde sprida ölkultur. Det är alldeles för mycket komplicerade regler och avgifter för att starta en restaurang idag.
– Jag är helt övertygad om att 95 procent ändå skulle erbjuda någon typ av mat men i enklare form.Gårdsförsäljningen skulle i mitt tycke kunna inkludera samtliga producenter, oavsett volym. Överlag borde man göra det enklare när det kommer till tillstånd, det är alldeles för krångligt, dyrt och rörigt då reglerna ser olika ut i hela Sverige.
Vad anser du att den svenska ölbranschen behöver bli bättre på för att stå starkare i framtiden?
– Jag tror många bryggerier skulle vinna på om det finns någon typ av historia kring varje öl. Det behöver inte vara en lång berättelse men ett par meningar kring varför man valt att göra just den och vilken typ av mat/tillbehör som den passar bra till den.
Apropå mat och dryck i kombination så håller du ofta i ölprovningar – upplever du att öl och matkombinationer är något som deltagarna ofta är extra intresserade av?
– Verkligen. Det har blivit allt mer efterfrågat vid provningar. Om jag inte har med tillbehör vid just provningen så ger jag gärna tips på vad som fungerar till de olika stilarna. Ett tillbehör som är väldigt mångsidigt till olika ölstilar är lakrits, det överraskar väldigt många.
Hur viktig är transparens kring ingredienser och ursprung för dig?
– För mig som person är det väldigt viktigt. Jag läser väldigt ofta på alla typer av förpackningar när det kommer till livsmedel för att få en bild av vad det innehåller, hur det är framställt och varifrån det kommer. När det kommer till alkohol anser jag att Systembolaget borde ta ansvar och skriva ut på vilken ort drycken är producerad, oavsett sortiment.
– Just nu är det väl endast TSLS-sortimentet där man kan se vilken ort den är producerad. Under Producent ska man även kunna se vilken som producerat drycken men det är inte alltid man ens skriver ut den korrekta producenten.
Nu är det sommar och det grillas i var och varannan trädgård men vilken ölstil tycker du är den optimala grillölen? Alltså inte det som passar bäst till grillat utan ölen som passar bäst till själva grillningen?
– En ölstil som kommit tillbaka på sistone är IPL/Modern lager. Den tycker jag passar perfekt som grillöl. Den pigga humlen adderar en fräschör och krispighet som höjer upplevelsen. Just nu är jag glad för Dalom Lager från Oppigårds. Otroligt god.
– Rökporter är också något som passar perfekt till grillning men den stilen lyser med sin frånvaro så jag slår ett slag för porter/stout alternativt black IPA till grillningen.
• Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.
