Dark side-succén lämnar Dugges

Nyhet

Damian Dohertys kärlek till Star Wars och svart öl gör succé på Untappd.

Brittiska Emperor’s Brewing avslutar snart sitt samarbete med Dugges Bryggeri – ett partnerskap som initierades via Omnipollo och som varit avgörande för bryggeriets utveckling.

Emperor’s Brewing är en av de mest särpräglade aktörerna på den europeiska ölscenen. Bryggeriet drivs av britten Damian Doherty, som 2017 tog klivet från hembryggning till att skapa ett eget varumärke helt inriktat på svarta öl. Här handlar allt om imperial stouts – inget annat. Och allt sköts fortfarande av honom själv vid sidan av ett vanligt jobb.

– Det här är i grunden en hobby. Jag förlorar pengar varje år, men det är väldigt roligt, säger Damian Doherty.

Bryggeriets identitet kommer från hans livslånga besatthet av Star Wars. Med kejsaren som logotyp och ett kompromisslöst fokus på alkoholstarka svarta öl byggde han upp en kultstatus i hembryggarkretsar. Den tog han med sig när han lanserade sitt eget märke och 2020 blev Emperor’s Brewing till hans egen förvåning världens högst rankade bryggeri på Untappd under ett halvår.

– Jag fick till och med hatmejl. Folk tyckte att jag inte förtjänade det. Det var märkligt, säger han.

Vägen till Dugges Bryggeri gick via Henok Fentie på Omnipollo, som först övervägde att brygga Emperor’s öl i den egna kyrkan i Sundbyberg. När det visade sig svårt kopplade han ihop Damian Doherty med Dugges i Landvetter.

– Henok sa: ”De här killarna kan verkligen göra imperial stout.” Och han hade rätt. Dugges är tekniskt oerhört skickliga, säger Damian Doherty.

Sedan dess har Dugges Bryggeri stått för både bryggning och fatlagring av de större volymerna. Men nu går samarbetet mot sitt slut. Beslutet bottnar i behovet av att spara pengar, inte i några som helst bekymmer med kvaliteten.

– Dugges är fantastiska att jobba med. Men jag måste helt enkelt få ner kostnaderna, säger Damian Doherty.

Av praktiska skäl är bryggeriets produktion uppdelad mellan Storbritannien och Europa. Brexit är en del av förklaringen, men också Storbritanniens mycket höga beskattning av alkoholstark öl – betydligt högre än i Sverige. Därför brygger han mindre batcher i England, främst avsedda för hemmamarknaden, medan de större volymerna produceras i EU.

– Brexit innebär mer administration, större kostnader och betydligt krångligare flöden. Genom att brygga i EU kan jag nå mina europeiska kunder utan alla extra hinder, säger han.

De stora volymerna ska nu produceras hos Kaapse Brouwers i Nederländerna, medan småbatcher bryggs hos Bang the Elephant Brewery i Langley Mill nordväst om Nottingham. Där använder han deras bryggverk och har en egen lokal för fatlagring precis vägg i vägg med bryggeriet.

– Jag gör bara det jag gillar. Nu vill jag brygga lite oftare, fortsätta utveckla mina svarta öl och låta dem vila länge på fat. Mer komplicerat än så ska det inte vara.


Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.